Acemhöyük Erken Tunç Çağı seramiği
Acemhöyük Early Bronze Age pottery
- Tez No: 384560
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE ÖZTAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Arkeoloji, Archeology
 - Anahtar Kelimeler: Erken Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı'ndan Orta Tunç Çağı'na Geçiş, Acemhöyük, Seramik, Orta Anadolu, Early Bronze Age, Transitional Period from Early Bronze Age to Middle Bronze Age, Acemhöyük, Pottery Central Anatolia
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 639
Özet
Acemhöyük Erken Tunç Çağı Seramiğinin ele alındığı bu çalışmanın öncelikli amacını farklı tabakalarda açığa çıkarılan seramiklerin teknik özelliklerinin belirlenmesi, sınıflandırılması ve seramik malzemenin genel karakterinin ortaya çıkarılması oluşturmuştur. Tez çalışmasına konu olan malzemenin büyük bir bölümünün açığa çıkarıldığı güneydoğu eteğinde ele geçen malzemenin stratigrafik olarak değerlendirilmesi sonucunda, Acemhöyük'ün Erken Tunç Çağı II sonlarından itibaren kesintisiz olarak iskan edildiği belirlenmiştir. Acemhöyük'te farklı alanlarda gerçekleştirilen kazı çalışmalarından elde edilen tüm Erken Tunç Çağı seramikleri değerlendirildiklerinde, Orta Anadolu Bölgesi'nin genel seramik karakterine aykırı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu durum, özellikle çark yapımı yerel seramiğin X. tabakadan itibaren daha yoğun olarak ortaya çıkışıyla kendini göstermektedir. Erken Tunç Çağı III başından itibaren seramik üretiminde görülen bu gelişmenin yanı sıra Batı Anadolu kökenli seramikler ile Suriye Şişesi parçalarının da bulunması Acemhöyük'ün bu dönemde bölgeler arası kültürel ve ticari ilişkilerde oynadığı rolü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Primary aims of this study, which is about the Acemhöyük Early Bronze Age Pottery, were the definition technical characteristics of the pottery recovered from different levels, their classification and determination of general characteristics of pottery assemblage. Stratigraphical analysis of the material most of which recovered from southeastern slope indicated that Acemhöyük settled uninterruptedly from the end of Early Bronze Age II. All of the Early Bronze Age pottery recovered from the various areas of Acemhöyük indicated a different characteristic from the Central Anatolian Pottery. This situation especially observed on the emergence of significant amount of wheel-made pottery in level X. This development observed on the pottery production technology together with Western Anatolia originated pottery and Syrian Bottle fragments indicate the role of Acemhöyük on the intraregional cultural and trade relations.