The realization of Mehmed IV's Ghazi title at the campaign of Kamaniçe
4. Mehmed'in Gazi ünvanının Kamaniçe seferi'nde gerçeklik kazanması
  1. Tez No: 384620
  2. Yazar: ÖZGÜN DENİZ YOLDAŞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed IV, Ghazi Sultans, Abaza Hasan Paşa, Fazıl Ahmed Paşa, Kamaniçe, 4. Mehmed, Gazi Sultanlar, Abaza Hasan Paşa, Fazıl Ahmed Paşa, Kamaniçe
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
1658 yılında, 4. Mehmed'e Şeyhülislam fetvasıyla resmi olarak Gazi ünvanı verildi, fakat bu ünvan Sultan'ın 1672 yılında Kamaniçe seferine katılmasına kadar somut bir biçimde gerçeklik kazanmadı. Osmanlı tarihinde ilk defa bir padişah retorik bir şekilde değil, resmi olarak, Gazi ünvanını savaşa fiilen katılmadan önce almış oluyordu. Bu istisnai durumu incelerken mevcut çalışma şu soruları soruyor: 4. Mehmed'e 1658'de Gazi ünvanı hangi koşullar altında verildi ve kendisi neden 1672 yılında Kamaniçe seferine katıldı? Bu sorulara cevap vermek için elimizdeki çalışma iki sav ileri sürüyor. Bu tez, ilk olarak 4. Mehmed'in Gazi ünvanının 1658 yılında, Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa'nın katı yönetimine karşı ayaklanan Anadolu valilerinden Abaza Hasan Paşa'ya karşı yönetici elit tarafından bir meşruiyet aracı olarak hayata geçirildiğini tartışıyor. İkinci olarak, Kandiye kuşatması sırasında karışıklık yaratan, 1660'larda devlet bürokrasisinin üçe bölünme durumu (Sadrazam, İstanbul Kaymakamı ve Rikab-ı Hümayun Kaymakamı), bazı devlet görevlilerini sultanın da 1670'li yıllarda seferlere bizzat katılmasına ikna etmiş olmalı. Bunun sonucu olarak, bu çalışma 4. Mehmed'in Kamaniçe seferine bizzat katılmasını, karar verme sürecinin merkezileşmesini kolaylaştırmak adına, devlet bürokrasisini daha dar bir zeminde birleştirmeye yönelik bir girişim olduğunu öneriyor.
Özet (Çeviri)
In 1658 Sultan Mehmed IV was officially given the title of Ghazi with a fatwa of the Şeyhülislam; but it was not until in 1672 that this title materialized in concrete manner. This was unique, as for the first time in Ottoman history a sultan was officially - not rhetorically- receiving the Ghazi title prior to actually taking part in a campaign. In examining this unique case, the present study poses the following questions: under what circumstances was the Ghazi title first given to Mehmed IV in 1658 and why did he join the Kamaniçe campaign in 1672? To answer these questions, it advances two arguments. First, it argues that Mehmed IV's Ghazi title was launched by the ruling elites as a legitimization tool against Abaza Hasan Paşa, the provincial governor who had revolted against the rigid rule of the Grand Vizier Köprülü Mehmed Paşa in 1658. Second, it argues that the division of the Ottoman state bureaucracy into three parts (Grand Vizier, İstanbul Kaymakamı, and Rikab-ı Hümayun Kaymakamı) in the 1660s, which created complications during the siege of Candia, should have convinced some state officials that the Sultan should personally lead the campaigns in the 1670s. As a corollary, the study proposes to view the personal appearance of Mehmed IV in the campaign of Kamaniçe as an attempt to unify the state bureaucracy within a more limited ground, to smooth the way for centralizing the decision making process.