Analysis of Kurdish nationalist discourse in Mehmed Uzun's literature through the ethno-symbolist approach
Mehmed Uzun'un romanlarındaki Kürt milliyetçi söyleminin etno-sembolik açıdan incelenmesi
- Tez No: 384629
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLDEN KADIOĞLU AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: etno-sembolizm, Mehmed Uzun, milliyetçilik, Kürt milliyetçiliği, Kürt edebiyatı, Kürt sorunu, ethno-symbolism, Mehmed Uzun, nationalism, Kurdish nationalism, Kurdish literature, Kurdish question
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezde Mehmed Uzun'un seçilmiş olan dört romanı etno-sembolik açıdan incelenecektir. Bu doğrultuda, Uzun'un romanlarındaki Kürt milliyetçiliği söyleminin aynı kalan ve değişen noktaları, Türkiye'de görülen sosyo-politik değişimler üzerinden okunacaktır. Bu sebeple çalışma, ilk olarak Osmanlı İmparatoluğu'nun son döneminden başlayarak Türkiye'nin sosyo-politik geçmişini özetleyerek başlar ve günümüzün Kürt sorunu ve Kürt milliyetçiliği olgularına dek devam eder. Bu tarihsel inceleme esnasında Uzun'un roman dilinde değişikliklere sebep olan önemli ve dönüm noktası niteliği taşıyan sosyo-politik olaylara özellikle yer verilecektir. Kürt milliyetçiliği ve Kürt sorunun kavramlarının Türkiye'deki gelişimlerinin teorik ve tarihsel düzlemden incelenmesiyle beraber bu tezde,“Uzun'un seçilmiş olan romanlarında Kürt milliyetçiliği bağlamında hangi öğelere yer verilmiş ve bu söylemde zaman içinde bir değişim gerçekleşmiş midir?”sorularına yanıt aranmaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki Uzun'un Kürt etno-sembolik değerlere sıklıkla yer verdiği roman dili zaman içinde belirli bir ölçüde değişmiş, çokkültürlülüğe vurgu yaparak etnik milliyetçilikten az da olsa uzaklaşmış ancak Kürt milliyetçi söylemini devam ettirmiştir. Görülen odur ki, etno-sembolik ve kültürel öğelerin yanısıra mağduriyet kavramı Uzun'un romanlarındaki Kürt milliyetçiliği söyleminin temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at a critical investigation of Kurdish author Mehmed Uzun's four selected novels through the lens of ethno-symbolism. In this regard, by focusing on a lengthened period of time, attention is paid to shifting and also unchanging margins of the imagined Kurdish nationalism depicted in the novels of Uzun along with the changing socio-political atmosphere of Turkey. The study starts with socio-political account of Turkey, beginning from the last century of the Ottoman Empire, until the present situation of Turkish politics regarding the Kurdish question and Kurdish nationalism. Particular consideration is given to momentous turning points which also had an influence on the novelistic discourse of Uzun. By analyzing the selected novels of Uzun concomitantly with the theoretical and historical setting of Kurdish nationalism and Kurdish question in Turkey, this thesis suggests answers to the question of“How are the exact elements used in the discourse of Kurdish nationalism utilized in the novels and did they change within time?”The overall analysis shows that, within time Uzun's novelistic discourse which was burdened heavily with Kurdish ethno-symbolic elements, changes within time with his focus on multiculturalism and relatively distancing himself from the ethnic understanding of nationalism, whereas he continues follow a Kurdish nationalist discourse. As a conclusion it can be said that with ethno-symbolic and cultural elements, also the concept of victimization forms the basis of Uzun's Kurdish nationalist discourse within his novels.