Toplumsal hareketlerin ve siyasal islamın Arap Baharı'na etkisi
Soci̇al movement and political İslam the effect of Arab Spring
  1. Tez No: 384713
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Arap Baharı, Siyasal İslam, Demokratikleşme, Middle East, Arab Spring, Political Islam, Democratization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tarihi insanlık tarihi ile paralel olan Ortadoğu coğrafyası, tüm zamanlar boyunca dikkatleri üzerine çekmeyi başarabilmiştir. Bütün semavi dinlerin doğuşuna ev sahipliği yapmış olması ve stratejik bir konumda olması nedeniyle tarihsel süreç boyunca çatışmalara ve egemenlik mücadelelerine sahne olmuştur. Maddi ve manevi bir mirasa sahip olmasından dolayı bölgede kaos hiçbir zaman eksik olmamıştır. Ortadoğu kavramını ilk kez 1902 yılında Amerikan deniz tarihçisi ve jeopolitikçi Alfred Thayer Mahan kullanmıştır. Ortadoğu coğrafyası hakkında bir birine yakın birden çok tanımlamalar vardır. En geniş anlamıyla Ortadoğu: Batıda Mağrip ülkeleri ve Mısır, doğuda Umman Körfezi'ne kadar uzanan bölge, kuzeyde Türkiye, kuzey doğuda İran ve Orta Asya içine alan bir bölgedir. 2010 yılında Tunus'ta başlayan ve kısa süre zarfında diğer Ortadoğu ülkelerine sıçrayan, domino etkisi yaratan olaylar zincirine Arap Baharı denmiştir. Ortadoğu ülkelerindeki toplumsal olaylar, günümüzde hala etkilediği ülkelerde değişim ve dönüşüm sürecini sürdürmektedir. Dünyada yaşanan değişmeler ve gelişmeler, bölgeyi etkisi altına almıştır. Arap Baharı, süreç içerisinde demokratikleşme ve sosyal yaşam için bazı fırsatlar elde etmiştir. Ancak bölgede varlığını sürdüren otoriter rejimler, yaşanan sosyoekonomik sıkıntılar bu fırsatların değerlendirilememesine neden olmuştur.“Toplumsal Hareketlerin ve Siyasal İslam'ın Arap Baharı'na Etkisi”başlıklı bu çalışmada, Arap Baharı denilen kavramın tarihsel süreç içerisinde ki gelişiminin sabit değişkenlere dayanmadığını gösterebilmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda siyasal İslam'ın ve toplumsal hareketlerin bu süreç üzerisindeki etkileri farklı zaviyelerden ele alınarak ortaya konması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Middle East geography whose history is in parallel with humanity history has succeeded in taking attention for all ages. Because of the fact that it is source for divine religions and has a strategic position, it has witnessed many conflicts and sovereignty struggles for ages. Chaos has never been absent within the geography due to its material and spiritual inheritance. Middle East Notion was firstly used by Alfred Thayer Mahan, an American naval historian and geopolitics. There are several definitions about Middle East geography, which are similar to each other. With its widest meaning Middle East is the area including Maghreb countries and Egypt in the West, the territory lying towards Omani gulf in the East, Turkey in the North, Iran and Middle Asia in the Northeast. The chains of events were coined as Arab Spring which sparked off in 2010 in Tunisia and spread over other Middle East countries in a short time, producing a domino effect. Communal incidents in Middle East countries have been still continuing change and transformation process within the countries which they have affected. In this study of mine, entitled as“Social Movement and Polıtıcal Islam The Effect of Arab Sprıng,”it is aimed that the development of so called Arab Spring notion within historical process does not depend upon static variables. In accordance with this purpose, it is aimed to present effects of political Islam and communal movements over this process from different angles. Changes and developments of the world penetrated into this area. The Arab Spring, throughout history, has got some opportunities for democratization and social life, but these opportunities could not been evaluated because of authoritative regimes and socioeconomic problems still available in the area.