Adil yargılanma hakkı bakımından askeri ceza yargısı
The system of military penallaw within the framework of right to a fair trial
  1. Tez No: 384776
  2. Yazar: MEHMET ERKAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DURAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, adil yargılanma hakkı, askeri yargı, askeri mahkemeler, Human rights, right to a fair trial, military jurisdiction, military courts
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, adil yargılanma hakkı bakımından yargı sistemi içinde özel olarak askeri bir yargı kolunun varlığının gerekip gerekmediği, askeri mahkemelerin adil yargılanma hakkını ne derece gözettiği ve adil yargılanma hakkını ihlal edip etmediği tartışılmıştır. Adil yargılanma hakkı, yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkemece, makul bir süre içerisinde, aleni ve hakkaniyete uygun olarak yapılan bir yargılamadır. Ülkemizde askeri mahkemelerin kuruluşunda; görevlerinin düzenlendiği hükümlerde; askeri hakim ve savcıların tayinlerinde; askeri hakimlere idari ceza uygulamalarında var olan sorunlar ile askeri hakimlerin subay olmaları ve rütbe taşımaları; teşkilatında askeri mahkeme kurulmuş olan komutanın sahip olduğu yetkiler; askeri hakim ve savcıların idareye bağımlı olarak görev yapmaları gibi nedenlerle askeri mahkemelerin bağımsız ve tarafsız görev yapmadıkları yönünde haklı şüpheler bulunmaktadır. Özel bir uzmanlık mahkemesi olarak askeri mahkemelerin, dolayısıyla da askeri yargının bulunması gerekir. Ancak, askeri mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını engelleyen nedenlerle bağımsızlığından ve tarafsızlığından şüphe duyulan bir mahkemece yapılan yargılama adil yargılanma hakkını da ihlal edecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to display the repercussions, as one the most important fundamental human rights, of right to a fair trial in our judicial system in the light of the provisions of the military and other judicial areas signified and to make a contribution to our judicial system by means of showing the deficiencies in our legislation. Right to a fair trial includes the right to a fair and public hearing within a reasonable time by an independent and impartial tribunal established by law, right to open public trial and to the presumption of innocence, right to be informed promptly of the nature and cause of the accusation, right to have adequate time and facilities for the preparation of his defence, right to defend himself in person or through legal assistance of his own choosing or, right to examine or have examined witnesses against him and to obtain the attendance, right to have the free assistance of an interpreter if he cannot understand or speak the language used in court.This nondiscrimination points out that the exercise of this right includes the military jurisdiction as well; therefore the rights signified must be observed in military jurisdiction as well.