Reshaping human intentions by autonomous sociable robot moves through intention transients generated by elastic networks considering human emotions
Elastik ağları kullanarak, insan duygularına göre üretilen geçici niyet rotalarını izleyen otonom sosyal robotların insan niyetlerini şekillendirmesi
- Tez No: 385087
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN MÜŞERREF ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsan-Robot Etkileşimleri, Sosyal Robotlar, Niyet Şekillendirme, Elastik Ağlar, Vücut-Ruh Hali Tespiti, Yol Planlama, Niyet Tahmin Etme, Human-Robot Interactions, Sociable Robots, Intention Reshaping, Elastic Networks, Emotional Body-Mood Detection, Path Planning, Intention Estimation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez, önceden tespit edilen insan niyetlerini, mobil robotların çevreye duyarlı hareketleri ile hedeflenen niyete yönlendirme üzerine odaklanmıştır. Robotlar uygulamalarımızda otonom 2 basamaklı merdiven robot ile sandalye şeklinde robotlardır. Sistemimiz öncelikle insan rotalarına bakarak niyetlerini ve sosyal etkileşim uzaklıklarına bakarak (“Proksemi”) vücut ruh hallerini tahmin etmektedir. Önceki niyet yönlendirme çalışmalarımız bize mevcut insan niyetinin hedef niyete yönlendirilmesinin, kişinin istekliliğine göre fazlar halinde olması gerektiğini gösterdi. Bu özgün yaklaşımımızda elastic ağlar robotlar için, insanlardan öğrenilmiş ve her biri belirli niyetlerle etiketlenmiş rotaları kullanarak, ara noktalar (geçici niyetler) planlamaktadır. Bu ara noktaların her biri hedef niyete giden ara niyetler olarak nitelendirilir ve aslında kişiyi niyete yönlendiren rotalardır. Başlangıç ara noktalar insanın o anlık uğraşındaki dikkatini dağıtmak ve bu dikkati robotun üzerine çekebilmek niyetiyle planlanır. Yine bu noktalar insanın sosyal etkileşim alanına girerek kişiye pozitif ruh hali aşılamak ve robota güvenmesini sağlamak amaçlıdır. Elastik ağlar tarafından planlanan her ara noktadaki rota, uygun bir robot tarafından uygulanır. Rotalar test ortamımızdaki niyetlere göre kahve masasına, çalışma masasına veya kitaplığa doğru olabilir. Her bir robot hareketinden sonra, insan niyeti hedeflenen niyet ile karşılaştırılır. Niyet rotaları (ara noktalar) insan ruh haline göre planlanmaktadır. Bunlar“rahat mod”ve“şüpheli mod”dur.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on reshaping a previously detected human intention into a desired one, using contextual motions of mobile robots, which are in our applications, autonomous mobile 2-steps and a chair. Our system first estimates the current intention based on human trajectory depicted as location and detects body-mood of the person based on proxemics behaviors. Our previous reshaping applications have shown that the current human intention has to be deviated towards the new desired one in phases according to the readiness changes induced in the human. In our novel approach, Elastic network plans way points (intention transients) by searching trajectories in the feature space of previously learned motion trajectories each labeled with an intention. Our methodology aims at planning an“intention trajectory”(sequences of intention transients) towards the final goal. The initial way points possess destabilizing effects on the obstinance of the person intention making“the robot gain the curiosity of the person”and induces positive mood to the person making“the robot gain the trust of the person”. Each way point found by the elastic network is executed by moves of an adequate robot (here mobile 2-steps or chair) in adequate directions (towards coffee table, PC, library). After each robot moves, the resulting human intention is estimated and compared to the desired goal in the intention space. Intention trajectories are planned in two modes: the“confident mode”and the“suspicious mode”. This thesis work introduces our novel approach of planning trajectories based on elastic networks following these two modes.