Effects of maternal high fat diet on hypothalamus vascularite of their offspring
Aşırı yağlı diyet beslenen hamile dişi sıçan yavrularının hipotalamus damarlarında görülen değişiklilerin incelenmesi
- Tez No: 385100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN YANIK, DOÇ. DR. VİLDA PURUTÇUOĞLU GAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Hipotalamus, Nörovasküler ünite, Mikrodamar, Beyin kan bariyeri, Kafeterya diyeti, Obezite, Hypothalamus, Neuro-vascular Unit, Microvessels, Brain Blood Barrier, Cafetaria Diet, Obesity
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Obezite beraberinde birçok metabolik ve kronik hastalıkların oluşmasına neden olan bir hastalıktır.Fakat,obezitenin etiyolojisi ve obezojenik özelliklerin nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bu alanda yürütülen çalışmalarda önemli odak noktalarından biri de beyinin eneryi dengesi, beslenme ve iştahı kontrol eden merkezi olan hipotalamustur. Hipotalamusta gerçekleşen inflamasyon ve/veya kanda bulunan toksik maddelerin bu bölgeye geçmesiyle hipotalamusta bulunan nöronların fonksiyonel olarak doğru çalışamazlar. Nöronlarda gerçekleşen bu fonksiyonel bozukluklar metabolizmada değişikliklere neden olur ve devam eden süreçte obezite ve diğer birçok metabolik hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabilir. Son çalışmalar anneye ait obezitenin ve/veya hamilelik sırasında obezojenik besin tüketiminin yavru hipotalamsundainflamasyonu başlatabileceğini ve yapısında kalıcı değişikler oluşturabileceğini göstermiştir.Bilindiği üzere nörovasküler ünite ve özellikle beyin kan bariyeri (BKB) bütünlüğünde gerçekleşen değişimler kandaki toksik maddelerin geçişine ve bu bölgede inflamasyonun tetiklenmesine neden olabilir ve genel olarak bu değişimler bölgede mikrodamar yoğunluğunu etkileyebilir. Önerilen projedeki hipotezimiz, anneye ait obezite ve/veya hamilelik sırasında tüketilen FYB'ler BKB bütünlüğünde ve mikrodamar yoğunluğunda azalmaya neden olabilir. Bu çalışmada, annesi FYB ile beslenen 20 günlük Wistarrat yavrularının BKB bütünlüğü incelenmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar, annesi FYB (kafeterya diyeti) ile beslenen annelerin yavrularında BKB bütünlüğünde artma olduğunu ortaya çıkarmıştır. Araştırma sonucunda elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda; anneye ait obezitenin yavru hipotalamus BKB bütünlüğü üzerinde etkileri olabileceğini ve bu gibi değişimlerim gelişim sırasında gerekli sinyallerin hipotalamus' a taşınamaması sebebiyle gelişimsel sinyal hemostazını etkileyerek hastalık kondisyonlarına neden olabileceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a medical condition that carries increased risk for the onset of metabolic disorders and many other chronic diseases. However, etiology of obesity and how obsegenic traits are emerged remain to be elucidated. Investigations about this issue focused on one of the brain regions, hypothalamus,where energy homeostasis,food intake and appetite are regulated. Under the condition of hypothalamic inflammation and/or because of the passage of toxic substances from the circulating blood to the hypothalamus, hypothalamic cells are disrupted and metabolic deregulations might initiate, risk factors for obesity and other cluster of metabolic disordersmight increase. Recent studies have shown that the maternal obesity and/or obesogenic diet consumption during pregnancy may initiate hypothalamic inflammation which may permanently alter hypothalamic structures and functions in the offspring. Based on evidences that neuro-vascular changes, especially changes in brain blood barrier (BBB) integrity arenot only results in passage of toxic substances from circulating bloods but also may initiate or contribute to hypothalamic inflammation and affect microvessel density. In this study, we investigated changes in BBB integrity of 20 days-old Wistar rat offspring whose mothers were fed with HFD. Our results shows thatoffspringwhose mothers fed with HFD (cafeteria diet) hypothalamicBBB integritywas increased significantly compare to controls.Our results suggest that maternal obesity has impacts on hypothalamicBBB integrity and such changes can inhibit certain crutial signals to reach hypothalamus and initiate cascade of disease conditions as blocking signal homeostasisduring development.