A study on social sustainability: The case of Doğanbey Urban Renewal Project in Bursa
Sosyal sürdürülebilirlik üzerine bir inceleme: Bursa Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi örneği
- Tez No: 385121
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA HALUK ZELEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik, kültürel miras, yaşam kalitesi, kentsel tasarım, kentsel yenileme, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi, Sustainability, social sustainability, cultural heritage, life quality, urban design, urban renewal, Doğanbey Urban Renewal Project
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı mimarlık ve planlama alanlarında daha çok ekonomi ve doğal çevreye etkileri çerçevesinde incelenmektedir. Bu tezin temel amacı, bu çerçevelerden görece olarak bağımsız bir“sosyal sürdürülebilirlik”çerçevesi oluşturmak ve bunun kentsel ve mimari tasarım alanında kullanılabilirliğini bir örnek üzerinden tartışmaktır. Bu çalışma çöküntü sürecine girmiş mevcut kentsel alanlarda gerçekleştirilen kentsel yenileme projelerinin kentin bütünü üzerindeki etkilerini sosyal ve kültürel yönleriyle inceleyecektir. Daha sonra, bu tartışma Bursa Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi örneği üzerine odaklanacaktır. Bursa, depremler ve yangınlar gibi birçok felakete rağmen tarihi ve kültürel mirasını yıllar içinde korumuş önemli bir kenttir. Tarihi dokusuyla, kültürüyle ve özgün kimliğiyle önemli bir mirasa sahip olan Bursa'nın kent merkezinde yer alan bir proje olması nedeniyle Doğanbey Kentsel Yenileme Projesi bu tezde; sosyal sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde incelenmek üzere seçilmiştir. Sosyal sürdürülebilirlik; sadece mevcut yaşayanları için değil aynı zamanda gelecek nesiller içinde refah, yaşam kalitesi ve memnuniyet sağlama konusudur. Yeni toplulukların yaşam çevrelerinin oluşturulması, ya da onların dönüşümünde planlama, tasarım ve geliştirme konularında çeşitli uzmanların katılımları ve yeni yaklaşımları gerekmektedir. Eğitim birimleri, alışveriş birimleri, yeşil alanlar ve ulaşım gibi sosyal altyapı yeni yaşam çevreleri oluşturulmasının çok erken aşamalarında dahi dikkate alınmalıdır. Yerel kimlik ve sosyal yapının çevre sakinlerinin düşünce, duygu ve davranışları üzerinde oldukça önemli etkileri vardır.
Özet (Çeviri)
Sustainability in architecture is discussed mostly in terms of economic and environmental dimensions. However, this thesis mainly purposes to argue the issues taking part in determining social sustainability as a relatively independent area. This study includes the analysis of impacts of urban renewal projects carried out in existing urban areas which faces socially and culturally depression process within the whole city. Later on, this discussion will be concretized on the case study of Doğanbey Urban Renewal Project. Bursa is an important city protecting most of its historical and cultural heritage despite many disasters such as earthquakes and fires. However, in the recent years many projects create controversies in terms of different aspects of sustainability concept. In this thesis; as it is the project carried out in the city center of Bursa having an important heritage with its historical texture, culture and original identity, Doğanbey Urban Renewal Project has been selected for the analyze in the scope of social sustainability concept. Social sustainability is a matter of public prosperity, quality of life and gratification for the existing dwellers but also for the future generations. It requires new approaches and involvement of various professionals in different field of expertise i.e. planning, design and development issues for the creation of new communities. Social infrastructure; such as educational units, shopping units, green spaces, recreational areas and transportation must be considered at the very early stages of the creation of new urban districts or the renewal of the existing ones. Local identity and social structure have significant impacts on thoughts, feelings and behaviors of residents.