A study on social sustainability in Urban green spaces: The case of İnciraltı City Forest
Kentsel yeşil alanlarda sosyal sürdürülebilirlik üzerine bir inceleme: İnciraltı Kent Ormanı
- Tez No: 631217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sosyal Sürdürülebilirlik, Kamusal Alan, Kentsel Yeşil Alanlar, Sustainability, Social Sustainability, Public Space, Urban Green Spaces
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gelecek, insanlığın temel endişelerinden biridir. Yaşamın devamlılığını hedeflediğimiz bu çağda, sürdürülebilirlik kavramı bu devamlılığı sağlamak adına ön plana çıkmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramı ekonomik, çevresel ve sosyal olarak eşit boyutlara sahip olsa da, toplumda sürdürülebilirlik genellikle çevresel ve ekonomik boyutlarıyla vurgulanmaktadır. Sürdürülebilirliğin sosyal boyutu, toplumdaki artan sosyal problemler nedeniyle dikkat çekmiştir. Bu tez, sosyal sürdürülebilirliğin sağlanmasında kentsel yeşil alanların rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Sosyal sürdürülebilirliği araştırmak için en kolay ulaşılabilir kamusal alan olan kentsel yeşil alanlar seçilmiştir, çünkü sosyal sorunların toplumdaki yansımaları bu alanlarda kolayca görülebilir. Bu tez kapsamında öncelikle sosyal sürdürülebilirliğin sürdürülebilirlik kavramındaki yerini anlamak için bir literatür taraması yapılmıştır. Farklı sosyal sürdürülebilirlik yaklaşımları araştırıldıktan sonra, sosyal sürdürülebilirliğin değerlendirmesini sağlamak için sosyal sürdürülebilirlik boyutlarından oluşan bir çerçeve belirlenmiştir. Daha sonra, kentsel yeşil alanların kamusal alan olarak gelişim süreci araştırılmış ve kentsel yeşil alanlar ile temel sosyal sürdürülebilirlik boyutları arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır. Teorik çerçeveden sonra, İnciraltı Kent Ormanı bir vaka çalışması olarak incelenmiştir. Bu çalışmada, bölgedeki sosyal sürdürülebilirlik boyutları bir anket ile değerlendirilmiştir. Bu tez, kentsel yeşil alanlarda sosyal sürdürülebilirliğin başarılabilmesi için gerekli olan aidiyet hissi, eşitlik, insan hakları gibi boyutları sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The future is one of the fundamental concerns of humanity. In these days, where the main purpose is to ensure the continuity of life, the concept of sustainability comes to the fore in order to ensure this continuity. Although the concept of sustainability has equal dimensions as“economic, environmental and social”, sustainability in society is generally highlighted with its environmental and economic dimensions. The social dimension of sustainability has attracted attention due to the increasing social problems in society. This thesis aims to determine the role of urban green spaces in achieving social sustainability. Urban green spaces, which are the most easily accessible public spaces, have been selected to research social sustainability because the reflections of social problems in society can easily be seen in these spaces. Within the scope of this thesis, firstly, a literature review was made to understand the position of social sustainability in the concept of sustainability. After exploring different social sustainability approaches, a framework consisting of social sustainability dimensions was determined to ensure the assessment of social sustainability. Then, the development process of urban green spaces as public spaces was investigated, and the relationship between urban green spaces and key social sustainability dimensions were examined. After the theoretical framework, İnciraltı City Forest was studied as a case study. In the case study, the social sustainability dimensions in the area were evaluated with a questionnaire study. This thesis shows that urban green spaces support key dimensions such as sense of belonging, equality and human rights which are necessary for achieving social sustainability.