Korener bypass yapılan hastalarda erken dönemde görülen nörokognitif değişiklikler ile intraoperatif serebral oksimetri değerleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Cardiovascular and neurocognitive changes observed in patients who underwent bypass return early to compare the relationship between intraoperative cerebral oximetry values
- Tez No: 385177
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ARSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiak cerrahi, ameliyat sonrası kognitif fonksiyon bozukluğu, serebral saturasyon, Cardıac surgery, postoperative cognitive dysfunction, cerebral saturatio
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ameliyat sonrası kognitif fonksiyon bozukluğu, kalp ameliyatından sonra sık görülen bir nörolojik komplika syondur. En sık görülen nörolojik komplikasyon olmasına karşın, patofizyolojisi halen tam olarak anlaşılamamıştır. Tanıda standartlaşmış klinik değerlendirme testlerinin olmaması ve uygulanan testlerin zaman alıcı olması, genellikle bu sorunun göz ardı edi lmesine yol açmaktadır. K ognitif fonksiyon bozukluğu postop dönemde hastanede kalış süresini uzatmakta, iş gücü kaybını artırmakta, tedavi maliyetinin de de artışına neden olmaktadır. Çalışmanın amacı: Koroner Arter Bypass Cerrahisi ( KABC ) yapılan hastalar ın, ameliyat esnasında kaydedilen serebral oksijen saturasyon değerleri ile postoperatif erken dönemde görülen nörokoğnitif ( NK ) bozukluklar arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Hastalar ve yöntem: ç alışmaya merkezimizde 5/9/2014 ile 5/10/2014 tarihleri ara sında (Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahi servisinde) KABC uygulana n , 40 hasta dahil edilmiştir. KABC yapılan hastaların operasyondan 1 gün önce, pos t operatif 3. gün ve 5. günlerde nörokoğnitif test ler yapılmıştı r. Bu testler : sözel bellek süreçleri testi , mental kontrol konsantrasyon testi , sayı menzili testi ve sözel akıcılık testidir. Serebral oksijen düzeyleri ( rS02 ) operasyona girişte, operasyon süresince ortalama değeri rS02 ,en düşük ve en yüksek serebral oksimetre rS02 değerleri kaydedilmiştir. Operasyon öncesi nörokoğnitif test puanları ile postoperatif 3 ve 5. gündeki test puanları arasındaki farklar bulumuş. Bu farklarla serebral oksimetre arasındaki giriş değeri ,intraoperatif ortalama değer, en yükse k değer ve en yüksek değer arasındaki korelasyonlar araştırılmıştır. Sonuçlar: çalışmaya katılan KABC olan tüm hastalarda nörokoğnitif test skorlarının pos t operatif 3. Günde (operasyon öncesine göre) azaldığı görülmüştür. Bununla beraber bu değerler tüm hastalarda pos t operatif 5. günde tekrar anlamlı olarak postoperatif 3. güne göre yükselmiştir. Giriş anındaki rS02 değeri arttıkça anlık bellek, tanıma ve genel nörokoğnitif test skorları ölçümde postop3 ve postop5. günlerde düşüş azalmaktadır. Operasyon giriş rS02 değeri ile operasyon esnasındaki ortalama rS02 değeri arasındaki fark azaldıkça anlık bellek, tanıma ve genel nörokoğnitif test skorları postoperatif test skorları ndaki düşüş azalmaktadır. İntraoperatif maximum rS02 değeri arttıkça posoperatif 5 . gündeki NK test skorları iyiye doğru gittiği görülmüş tür. Yorum: KABC operasyonu sonrası erken dönmde NK fonksiyonlar bozulmaktadır; ancak bu bozulma postop eratif geçen süre ile düzelme göstermektedir serebral saturasyonu iyi olan ve operasyon esnasında serebral saturasyunu daha iyi korunan hastalarda daha az olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The postoperative cognitive dysfunction is one of the common n eurologic complication s after cardiac surgery. Although it is the most frequent neurologic complication, its pathophysiology is still poorly understood. The lack of standardized clinical evaluation tests in diagnosis and the fact that the applied tests are time - consuming usually makes it overlooked. Cognitive dysfunction in the postoperative period, extend s the duration of hospital stay, loss of labor force increases, the hospital costs . The aim of the study: CABG patients, recorded during the surgery, ce rebral oxygen saturation values seen in the early postoperative period, NK disorders to investigate the relationship between. Patients and methods: The study at our center between 05/09/2014 and 10/05/2014 (Pendik Marmara University Training and Research Hospital, Cardiovascular Surgery ward) who underwent CABG, 40 patients were included. CABG in patients 1 day before the operation, postoperative 3rd day and 5th day in neurocognitive tests were conducted. These tests: verbal memory test processes, mental c ontrol, concentration test, and verbal fluency test is a test of the number range. Cerebral oxygen levels in the input operation rS02, the average value during the operation rS02, the lowest and the highest cerebral oximeter rS02 values have been recorded. Preoperative and postoperative neurocognitive test scores 3 and day 5, the differences between the test scores were found. The difference between the input value with the cerebral oximeter, the average value of intraoperative, the correlations between the highest value and the highest value was investigated. R esults :t he study korener artery bypass graft surgery in patients neurocognitive test scores of pos t operatif reduction was noted on day 3. However, these values in all patients posoperatif again on da y 5 were significantly increased. Input rS02 the instant value increases memory, recognition, and general neurocognitive test scores for each of the three dimensions is rising in the Operation input rS02 during operation with the value of the average rS02 value decreases, the difference between the instant of memory, recognition, and general neurocognitive test scores in the postoperative decline in test scores are declining. Other rS02 measurements when looking at only the maximum rS02 value increases poso peratif 5th day in NK're doing pretty well overall situation be determined. C onclusion :w ith these results, NK function early after CABG operation is disturbed; postoperative deterioration with time but it shows improvement with good cerebral saturation and cerebral saturasy better protected during operation is less in patients