Nonarteritik iskemik optik nöropatili olgularda optik koherens tomografi bulguları
Optical coherence tomography findings in patients with nonarteritic ischemic optic neuropathy
  1. Tez No: 385203
  2. Yazar: TOLGA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VUSLAT GÜRLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nonarteritik iskemik optik nöropati, optik koherens tomografi, retina sinir lifi tabakası, Non arteritic ischemic optic neuropathy, optic cohorence tomography, retinal nerve fiber layer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada; nonarteritik iskemik optik nöropatili olguların peripapiller retina sinir lifi tabakası kalınlığını ve optik diskin morfolojik değişiklerini optik koherens tomografi ile değerlendirmeyi ve benzer yaş grubundan oluşan kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda nonarteritik iskemik optik nöropati tanısı almış 42 olgunun 50 gözü ve kontrol grubu olarak da 50 normal olgunun 50 gözü dahil edildi. Olguların dosya kayıtlarından, demografik verileri, sistemik hastalık varlığı, ilk oftalmolojik muayene bulguları, iki gözden alınmış optik koherens tomografigörüntüleri ve disk harita (disk map) protokolüne ait parametreleri kayıt edildi. Nonarteritik iskemik optik nöropatili olgu grubunun yaşortalaması 64.32±9.92 yıl; kontrol grubunun yaşortalaması 63.20±6.04 idi. İki grup arasında da cinsiyet bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Nonarteritik iskemik optik nöropatili olgu grubunda %80.96'sı hipertansiyon hastasıyken, kontrol grubunun %52.00'sinde hipertansiyon mevcuttu. İki grup arasında diabetus mellitus varlığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Nonarteritik iskemik optik nöropatili olgu grubunun, total, yarı alan ve sektöryel peripapiler retina sinir lifi tabakası kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede ince bulundu. Sinir lifi tabakasındaki incelmenin en belirgin olduğu kadran% 40.75 oranı ile üst kadrandı. Optik disk incelemesinde iki grup arasında ortalama cup/disk oranları birbirine benzerdi. Optik disk alanı nonarteritik iskemik optik nöropatili grupta 2,23 ±0,89 mm2 olup, kontrol grubunda 2,75 ± 0.52 mm2 olarak bulundu. Nonarteritik iskemik optik nöropatili grubun optik disk alanı ortalaması istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha küçük olarak saptandı(p=0.042). Sonuç olarak; nonarteritik iskemik optik nöropati geçirmiş olgularda optik koherens tomografi ile saptanan, özellikle üst kadranda lokalize belirgin peripapilller retina sinir lifi tabakası incelmesi ve optik disk alanının küçüklüğü nonarteritik iskemik optik nöropati tanısında yardımcı yöntem olarak kullanılabilir. Ancak, bu yöntemin kesin tanıda kullanımı görme alanı ve görsel uyarılmış potansiyellerin yerini alabilmesi için; bu incelemelerin de değerlendirmeye alındığı karşılaştırılmalı çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
In this research, our aims are to evaluate peripapillary retina nerve fiber layer thickness and morphological changes of optic nerve head of the cases with non arteritic ischemic optic neuropathy by optic coherence tomography, and to compare with normal cases consist of similar age groups. 50 eyes of 42 cases that received diagnosis of non arteritic ischemic optic neuropathy in Trakya University Faculty of Medicine Department of Ophthalmology are included in this research and 50 eyes of 50 normal cases are included as control group. Demographic datas, presence of systemic disease, the first ophthalmic examinations, optic coherence tomography images taken from both eyes and findings belong to disc map protocol are obtained from the file records of the cases. Avarage age of the group with non arteritic ischemic optic neuropathy was 64.32±9.92 year, avarage age of the control group was 63.20±6.04 year. Statistically there was no significant difference between two group in terms of gender. %80.96 of the group with non arteritic ischemic optic neuropathy was hipertensive patients, %52 of the control group was hipertensive patients. There was nostatistically significant difference between the two groups in terms of diabetes mellitus. Total, hemispheric and sectorial peripapillary retina nerve fiber layer thickness thickness of the cases with non arteritic ischemic optic neuropathy was significantly thinner. The maximum thinning rate was %40.75 and that was upper quadrant. In the evaluation of optic nerve head, avarage cup/disc ratios was similar between two groups. Optic disc area of the group with non arteritic ischemic optic neuropathy was 2,23±0,89 mm2, in the control group that was 2,75±0.52 mm2. Statistically, avarage optic disc area of the group with non arteritic ischemic optic neuropathy was founded smaller (p= 0.042). In conclusion; peripapillary retinal nerve fiber layer thinning that especially localized in the upper quadrant as determined by optic cohorence tomography and the smallness of optic disc space in cases with NAION can be used as helper method in the diagnosis of nonarteritic ischemic optic neuropathy. However, in order to use this method as definitive diagnosis and to take the place of visual field and visual evoked potentials, there is a need for the comparative researhces that evaluate these examinations.