Trakya Üniversitesi Hastanesi Üremeye yardımcı Teknikler Merkezi'ne başvuran kadınlarda yaşam kalitesi
Quality of life in women who applied trakya University Hospital Research Centre for Assisted Reproductive Techniques
  1. Tez No: 385205
  2. Yazar: AYÇA ÇETİNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. NEZİH DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: infertilite, yaşam kalitesi, Doğurganlık Sorunları Yaşayan Kişiler İçin Hayat Kalitesi Ölçeği (FertiQol), Infertility, quality of life, Fertility Quality of Life Questionnaire (FertiQol)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İnfertilite ve tedavisi kadın yaşamında biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerin yaşandığı ve bu değişimlere uyum sağlamayı gerektiren çok özel bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı; Trakya Üniversitesi Hastanesi Üremeye Yardımcı Teknikler Merkezi'ne başvuran kadınların sosyodemografik özelliklerini ve yaşam kalitelerini araştırmak, çalışmanın sonunda da infertilite nedeni ile ortaya çıkabilecek kaygıların giderilmesine, sağlıklı bir tedavi süreci geçirilmesine ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olabilecek veri ve sonuçlara ulaşmaktı. Kesitsel tipteki bu çalışma, Trakya Üniversitesi Hastane Üremeye Yardımcı Teknikler Merkezi'nde 01 Mayıs 2014 ve 31 Temmuz 2014 tarihleri arasında başvuran infertilite tanılı 119 gönüllü kadına yapıldı. Katılımcılara sosyodemografik özelliklerini ve obstetrik hikayelerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu ve Doğurganlık Sorunu Yaşayan Kişiler İçin Hayat Kalitesi Ölçeği'nin Türkçe formu (FertiQol) uygulandı. FertiQol ölçeğinden alınan puanlar arttıkça yaşam kalitesinin arttığı tespit edildi. Yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, infertilite etiyolojisi ve yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Katılımcıların infertilite süreleri arttıkça yaşam kaliteleri azalmaktaydı. Genç yaşta evlenme ve sigara içme ile yaşam kalitesi puanlarının azaldığı saptandı. İnfertilitenin kadın hayatında önemli bir durum olduğu gerek bedensel, gerek psikolojik ve gerekse sosyal sağlığını çeşitli düzeylerde etkilediği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Infertility and its treatment is an important process in female life where biological, psychological and social changes as well as adaptation to these changes takes place. The aim of this study is to investigate sociodemographic characteristics and quality of life of infertile women who applied to Trakya University Hospital Research Centre for Assisted Reproductive Techniques and in addition, to achive the data which will help in elimination of anxiety during infertility and treatment period and also improving quality of life. This cross-sectional study is conducted among 119 infertile women volunteers between 01 May 2014 and 31 July 2014 who applied to Trakya University Hospital Research Centre for Assisted Reproductive Techniques. Participants filled out the Turkish version of“Fertility Quality of Life Questionnaire (FertiQol)”and a questionnaire prepared by the researcher to determine the sociodemographic factors and obstetric history. The higher FertiQol score means higher quality of life. There was no statistically significant difference between age, educational status, working status, etiology of infertility and quality of life. Increase in duration of infertility decreases the quality of life. Also quality of life score decreases by smoking and younger marriage. It is understood that infertility is an important situation in womens life which effects biological, psychological and social health.