Trakya Üniversitesi Hastanesi merkez yoğun bakım ünitesi hastane infeksiyon sürveyansı ve izole edilen Pseudomonas aeruginosa kökenlerinin antimikrobiyal duyarlılıkları ve serotiplendirmesi
The surveillance of nosocomial infections in the central intensive care unit of Trakya University Hospital and the antimicrobial susceptibilities and serotyping of Pseudomonas aeruginosa strains isolated in intensive care unit
- Tez No: 164551
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜŞERREF TATMAN OTKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, Hastane înfeksiyonu, Sürveyans, P. aeruginosa, çoğul ilaca direnç, Metallo-beta-laktamaz, Serotiplendirme. 91, Intensive Care Unit, Nosocomial Infection, Surveillance, Pseudomonas aeruginosa, Multiple-Drug Resistance, Metallo-beta-lactamase, Serotyping. 93
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Çalışmanın amacı; Trakya Üniversitesi Hastanesi Merkezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde gelişen hastane infeksiyonlannı, risk faktörlerini, etkenleri, antimikrobiyallere duyarlılıklarım belirlemek ve Pseudomonas aeruginosa ların serotiplendirmelerini yapmaktı. Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatırılan hastalar dokuz aylık dönemde prospektif olarak laboratuvara ve hastaya dayalı, hedefe yönelik aktif sürveyans yöntemiyle hastane infeksiyonu yönünden değerlendirildi. Çalışmaya alınan 135 hastada hastane infeksiyon oram %68 ve infeksiyonlarm sistemlere göre dağılımı %50 alt solunum yolu, %23 üriner sistem, %3 kateter ve %3 cerrahi yara infeksiyonuydu. Yoğun Bakım Ünitesi'nde altı günden uzun süre kalma ve kolonizasyon; hastane infeksiyonu için risk faktörleri olarak bulundu. Mekanik ventilator, entübasyon ve trakeostomi uygulanması, bu girişimlerin ve nazogastrik sonda kalış sürelerinin uzaması ve değiştirilme sayılarının artması; alt solunum yolu infeksiyonu için, arteriyel kateter kalış süresi ve değiştirilme sayılarının artması bakteremi için, kadın cinsiyet, idrar sondası kalış süresinin ve değiştirilme sayışırım artması üriner sistem infeksiyonu için risk faktörleri olarak saptandı. İnfeksiyon etkenlerine göre dağılım %33 Acinetobacter spp, %20 P. aeruginosa, %16.7 Candida spp, %14.2 metisiline dirençli Staphylococcus aureus, %6.7 Enterobactericeae üyesi, %4.2 koagülaz negatif stafilokok, %4.2 Enterococcus spp. ve %2.5 metisiline duyarlı Staphylococcus aureus biçimindeydi. Gram pozitif bakterilerde vankomisin direnci saptanmazken diğer bakteriler antibiyotiklere oldukça dirençliydi. 9028 P. aeruginosa kökeninin 15 'i E, 7' si G, 4'ü B ve biri A serotipinde tespit edilirken biri tiplendirilemedi. Tüm çoğul ilaca dirençli P. aeruginosa (%42.9) kökenlerinde metallo- beta-laktamaz saptandı. Çalışanlardan izole edilen bakterilerin antibiyotik duyarlılıklarının hastane infeksiyon etkeni olarak izole edilen bakterilerle benzer olması çalışanların elleriyle bakterilerin taşınabileceğini düşündürmektedir. Özellikle Yoğun Bakım ÜnitesFnde sürveyans devamlı olmalı ve el yıkamaya gereken önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
THE SURVEILLANCE OFNOSOCOMIAL INFECTIONS IN THE CENTRAL INTENSIVE CARE UNIT OF TRAKYA UNIVERSITY HOSPITAL AND THE ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITIES AND SEROTYPING OF PSEUDOMONAS AERUGINOSA STRAINS ISOLATED IN INTENSIVE CARE UNIT SUMMARY The aim of this study was to determine the nosocomial infections, their risk factors, causative agents and the antimicrobial susceptibilities of them, and serotyping of causative Pseudomonas aeruginosa isolates in the central intensive care unit of Trakya University Hospital. The patients admitted to the intensive care unit were observed for nosocomial infections prospectively by the unit-directed, active surveillance method based on patient and the laboratory in a nine month-period. The rate of nosocomial infections in 135 patients assigned in this study was 68%. The infection sites were lower respiratory tract (50%), urinary tract (23%), catheter site (3%) and surgical wound (3%). Staying in intensive care unit more than six days and colonization were the main risk factors for nosocomial infections, while mechanical ventilation, entubation and tracheostomy as well as prolonging these procedures and nasogastric catheterization and changing frequently of them were found to be risk factors for lower respiratory tract infections. For blood stream 92infections, prolonged arterial catheters and frequent change of them, and for urinary tract infections, female gender, the period and repeating of urinary catheterization were the risk factors. The causative agents were Acinetobacter spp as 33%, P. aeruginosa as 20%, Candida spp. as 16.7%, meticilline-resistant Staphylococcus aureus as 14.2%, Enterobacteriaceae members as 6.7%, coagulase negative staphylococci as 4.2%, Enterococcus spp. as 4.2% and meticilline-susceptible Staphylococcus aureus as 2.5%. While no vancomycin resistance was observed in gram-positive bacteria, other bacteria were generally multiresistant. Of 28 P. aeruginosa isolates, 15 were serotype E, seven were serotype G, four were serotype B and one was serotype A, one strain could not be serotyped. Metallo- beta-lactamase enzymes were detected in all multiple-drug resistant strains of P. aeruginosa. The similarity between the antibiotic susceptibilities of the bacteria isolated from intensive care workers and nosocomial infections agents indicates the possibility of transportation of bacteria with hands. The surveillance should be continued in intensive care unit and the importance of handwashing should be considered.