Multipar ve nullipar gebeliklerde sezaryen endikasyonlarının Robson sınıflaması ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 385230
  2. Yazar: BETÜL BÜYÜKKAYA ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GEDİKBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: multipar gebelik, sezaryen endikasyonları, robson sınıflaması, sezaryen doğum, Pregnancy, mutliparous, robson classification, cesarean delivery
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın Amacı: Gebelerde dosyaları tarayarak Robson-10`a göre sınıflandırılmış multipar ve primipar gebelerdeki sezaryen doğum endikasyonlarının belirlenmesi Yöntem ve Gereç: Bu retrospektif çalışma daha önce vajinal doğum yapmış multipar gebeleri ve primipar gebelikleri kapsamaktadır. Bakılan klinik parametreler maternal yaş, boy, kilo, gebelik haftası ve endikasyonlar idi. Bu çalışmada kliniğimiz doğumhanesinde Ocak 2014-Haziran 2014 tarihleri arasında başvuran gebeler retrospektif olarak doğum defteri kayıtlarından taranarak değerlendirilmiştir. Yirminci gebelik haftası altında kalan ve 500 gramdan az fetal doğum ağırlığına sahip olan olgular düşük tanımına girdiğinden dikkate alınmamıştır. Bulgular: Primer Sezaryen (n=455) olgularında, 277 olgunun (% 60.8) primipar, 178 olgunun (%39.2) multipar olduğu görülmüştür. Grup 1 ve 2'de % 15,1 oranıyla en çok fetal distres endikasyonu ile C/S yapılmış. Bu endikasyonu %7,4 ile CPD ve %7,4 ile preeklampsi endikasyonları takip etmiştir. Multipar gebelerde ise (Grup 3 ve 4) en sık % 7 ile fetal distres endikasyonu ile yapılmış olup bunu % 6,9 ile preeklampsi ve % 6,3 ile iri bebek takip etmiştir. Çalışmamızda bakılan klinik parametreler arasında materal yaş, boy, kilo, fetal AC, FL, BPD, EFW, doğum haftası ve doğum kilosu ile sezaryen doğum riski arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Fetal distres, gerek multipar, gerekse nulliparlarda en sık karşılaşılan sezaryen endikasyonu olarak saptanmıştır. Bunu multiparlarda preeklempsi ve iri bebek, nulliparlarda CPD ve preeklempsi izlemiştir. Primer sezaryen oranlarının azaltılması yönünde ek çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To identify the indications for cesarean section in multipara ve primipara pregnancies that are classified according to Robson-10. Method and Material: This retrospective study includes primiparous women and multiparous women that had vaginal delivery before. The clinical parameters studied were maternal age, height and weight and indications for cesarean section. Pregnant women admitted to our clinic between january 2014-june 2014 screened retrospectively. Under the 20th week of pregnancy and fetal weight less than 500 grams were not taken to study Findings: In primary cesarean sections (n=455), 277 cases (% 60.8) was primipara, 178 cases (% 39.2) was multipara. The most common reason for cesarean delivery was fetal distres (% 15.1) in group 1-2. This was followed by the indication CPD (% 7.4) and preeclampsia (% 7.4). The most common indication in group 3-4 was fetal distres (% 7) and this was followed by preeclampsia (% 6.9) and macrosomia (% 6.3). The clinical parameters (maternal age, height, weight, fetal AC, FL, BPD, EFW, birth weight) examined in our study showed a significant relationship with the risk of cesarean delivery. Results: The most common indication for cesarean delivery was fetal distres in both multipara and primipara. This was followed by preeclampsia and macrosomia in multipara, CPD and preeclampsia in primipara. We need additional studies to reduce the primary cesarean rates.