Melatoninin deneysel hipertansiyon oluşturulan erkek sıçanlarda KCNQ, KCNH2 gen ekspresyonları ile QT süresi üzerine etkileri
The effects of melatonin on KCNQ, KCNH2 gene expression and QT duration in exprerimantally hypertensive male rats
- Tez No: 385257
- Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, KCNQ, KCNH2, QTc, Kan Basıncı, Sıçan, Melatonin, KCNQ, KCNH2, QTc, Blood Pressure, Rat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma ile melatoninin kan basıncı, QT ve QTc süresi ile KCNQ1-5 ve KCNH2 gen ekspresyonlarında meydana gelen değişiklikler ile bu değişiklikler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla SHAM, SHAM+L-NAME, PLT, PLT+L-NAME, PLT+MEL ve PLT+L-NAME+MEL olmak üzere 6 farklı grup oluşturulmuştur. L-NAME (NG-nitro-L-arjinin metil ester) sıçanların içme sularına katılarak 40 mg/kg/gün dozunda verilmiştir. Melatonin ise 5 mg/kg/gün dozunda derialtı yolla her gün uygulanmıştır. Tüm gruplarda 0., 1., 7., 14. ve 21.günlerde kan basıncı ve EKG değerleri kaydedilmiştir. Deneysel sürecin sonunda tüm sıçanların torasik aorta örnekleri alınarak KCNQ1-5 ve sol ventrikül dokuları alınarak ise KCNH2 genlerinin ekspresyon seviyeleri qRT-PCR yöntemiyle değerlendirilmiştir. L-NAME verilen ve pinealektomi yapılan grupların kan basıncında, kalp atım sayısında ve QTc süresinde istatistiksel olarak anlamlı artışların olduğu görülmüştür (p < 0.05). Diğer taraftan melatonin verilen gruplarda ise tüm bu değerlerin SHAM grubundaki seviyelere yakın bir düzeye yakın seyrettiği belirlenmiştir. KCNQ1-5 ve KCNH2 genlerinin ekspresyon seviyelerinin hipertansiyon oluşturulan gruplarda azalmasına karşılık melatonin verilen gruplarda bu azalmanın önüne geçildiği görülmüştür. Sonuç olarak elde edilen veriler ile melatonin-kan basıncı-KCNQ geni ile QTc süresi ve sol ventrikül KCNH2 gen ekspresyonu ilişkisi ilk kez tartışmaya açılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara bakıldığında melatoninin hem kan basıncındaki artışları hem de QTc süresindeki uzamaları düzeltebildiği ancak bu etkiyi söz konusu genler üzerinden yaptığını söyleyebilecek somut verilere ulaşılamadığı görüldüğünden başka faktörlerin ve diğer gen ailelerinin de birlikte sorgulanması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the relationship between melatonin and QT, QTc, KCNQ1-5 and KCNH2 gen expression. For this purpose 6 different groups are assigned as follow; SHAM, SHAM+L-NAME, PLT, PLT+L-NAME, PLT+MEL and PLT+L-NAME+MEL. L-NAME is given to the rats through drinking water as 40 mg/kg/day. Melatonin is given subcutaneously as 5 mg/kg/day. For all groups blood pressure and ECG parameters are recorded at 0th, 1st, 7th, 14th and 21st days. At the end of the experiment thoracic aorta is harvested for KCNQ1-5 gene expressions and left ventricule tissue is harvested for KCNH2 gene expression, qRT-PCR technique is used to analyze the expression profiles of the genes. Statistically significant increasings are observed in blood pressure, heartbeating and QTc time in the groups that are given L-NAME or pinealectomized (p < 0.05). On the other hand, all these mentioned values were near to the SHAM group's values in the groups treated with melatonin. Against the reduction in the expressions of KCNQ1-5 and KCNH2 genes in hypertension induced groups, melatonin has shown to prevent this reduction. Consequently, the relationship between melatonin-blood pressure-KCNQ gene, QTc and KCNH2 gene expression has been discussed for the first time with the data obtained by this research. According to the findings of the research, melatonin has the ability to reduce the increasings of the blood pressure and QTc time but it is seen that it is hard to say the unique effect here is the changes in the expressions of the genes in question, another factors and gene families must be questioned together.