Deneysel ovaryan hiperstimülasyon sendromu modelinde melatoninin yapısal ve vasküler değişiklikler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of melatonin on structural and vascular changes in experimentally induced ovarian hyperstimulation syndrome
  1. Tez No: 647951
  2. Yazar: FERHAT YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA ÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryan hiperstimulasyon sendromu, ovaryum, melatonin, VEGFA, IL-6, Ovarian hyperstimulation syndrome, ovary, melatonin, VEGFA, IL-6
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Deneysel Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu Modelinde Melatoninin Yapısal ve Vasküler Değişiklikler Üzerine Etkisinin İncelenmesi Son yıllarda artan infertilite nedeniyle kullanılan yardımcı üreme teknikleri ile başarılı gebelik oranları giderek artmaktadır. Ovaryan follikülleri uyarmak için kullanılan teknikler bazı komplikasyonlara yol açmaktadır. Bu komplikasyonların en önemlisi ve hayatı tehdit edeni Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS)'dur. OHSS patogenezinde başlıca 3 mekanizma sorumlu tutulmaktadır. Bunlardan ilki artan vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) duyarlılığı ile intravasküler alandan ekstravasküler alan ve üçüncü boşluklara anormal sıvı kaçışıdır. Bunun sonucunda intravasküler volüm azalmasına bağlı hipotansiyon ve şok tablosu görülmektedir. İkinci mekanizma inflamatuvar medyatörlerin [İnterlökin-1 (IL-1), İnterlökin-6 (IL-6), Tümör Nekrozis Faktör alfa (TNF- α)] artışına bağlı inflamatuvar süreçtir. Üçüncü mekanizma ise Renin-Anjiotensin-Aldosteron sisteminin aşırı aktivasyonuna bağlı peritoneal ve plevral boşluklar gibi üçüncü boşluklara hızlı bir şekilde sıvı kaçışıdır. Melatonin lipofilik yapıda bir hormon olup kan-beyin bariyerini kolayca geçebilmektedir. Melatonin sadece sistemik dolaşımda yer almaz, aynı zamanda intrafolliküler sıvıda bulunup folliküllerin olgunlaşmasında da önemli bir role sahiptir. Bununla beraber, melatoninin antioksidan ve anti-inflamatuvar etkisi ve VEGF ekspresyonunu düzenleyici rol oynaması nedeniyle OHSS tedavisinde melatonin kullanımının başarılı olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda 22 günlük, 28 adet Wistar Albino cinsi dişi sıçan kullanılarak OHSS modeli oluşturuldu. Bunun için her bir grupta 7 tane olmak üzere sıçanlar rasgele 4 gruba ayrıldı. OHSS modelinin indüklendiği grubta 7 günlük melatonin tedavisinin uygulanmasının ardından tüm hayvanlar genel anestezi altında sakrifiye edildi. Ovaryum dokuları toplandı ve karşılaştırmalı olarak makroskopik ve histolojik olarak değerlendirildi. Ayrıca, serum örneklerinden E2 (Estrodiol), peritoneal sıvıdan ise VEGF ve IL-6 parametreleri ELISA yöntemiyle analiz edildi.
Özet (Çeviri)
Investigating the Effects of Melatonin on Structural and Vascular Changes in Experimentally Induced Ovarian Hyperstimulation Syndrome In recent years, the rate of successful pregnancies through assisted reproductive treatments for infertility has increased gradually. However, techniques applied in order to stimulate ovarian follicles lead to some complications. One of the worst and even life- threatening complication of these techniques is OHSS. Three mechanisms are suggested to be underlying in the pathogenesis of OHSS. The first mechanism is the fluid escape from intravascular space to extravascular space and body cavities due to increased VEGF sensitivity. Eventually, hypotension and shock develops due to intravascular volume reduction. The second mechanism is inflammatory process due to the increase of inflammatory mediators. And the third mechanism is excessive fluid escape to serous body cavities such as peritoneal, pleural cavities as a result of Renin-Angiotensin-Aldosterone system overactivation. Melatonin is a lipophilic hormone which can pass blood-brain barrier readily. Melatonin is found not only in the systemic circulation but also within the follicular fluid and has an important role in the maturation of the follicles. It may be considered that melatonin may be a very beneficial agent in the treatment of OHSS owing to its antioxidant, anti- inflammatory effects and regulatory role in VEGF expression. In the present study, 22 days old female Wistar Albino rats were randomly divided into 4 groups, each of which containing 7 rats and an experimental OHSS was induced in one these groups. All animals in all groups were sacrifised at the end of the experiment and ovaries were harvested. Macroscopic evaluation of ovaries was fallowed by histomorpometric analysis. Additionally, blood levels of E2 (estradiol), and VEGF and IL-6 levels in peritoneal fluid were measured through ELISA.