Kuzey Afganistan'da aile değerleri ve din ilişkisi; Cüzcan örneği
Family values and religion relationship in Northern Afghanistan; Jawzjan case
  1. Tez No: 385338
  2. Yazar: AMİNULLAH KOSHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Değerleri, Evlilik Değerleri ve Çocukla İlgili Tutumlar, Family Values, Marriage Values and Attitudes Related children
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Kuzey Afganistan'da Aile değerleri ve din ilişkisi (Cüzcan örneği)'nde bazı değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, problemi, amacı, önemi, yöntemi, kapsam ve sınırlılıklarına yer verildikten sonra, veri toplama aracının hazırlanması ve verilerin analizi konuları üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde Aile değerleri ve din ilişkisi ile ilgili genel bir bilgi verdik. İkinci bölümde Afganistan'ın tarihi, coğrafyası ve etnik durumları hakkında genel bir bilgi verdikten sonra Cüzcan ilinin nüfusu, etnik grupları ve coğrafyayı durumunu anlattık. Araştırmanın ana kısmı olan üçüncü bölümde ise Afganistan'ın Kuzeyinde olan Cüzcan ilinin aile değerleri ve din ilişkisi hakkında anket ve mülakatlardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Cüzcan ilinin aile yapısı ve din anlayışına etki eden faktörleri, incelenerek toplanan veriler analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde, ilk olarak, kuramsal çerçeve ve Afganistan'a dair yerli ve yabacı literatürde yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Bunun ardından, söz konusu kavramlar arasındaki ilişkiyi incelemek için Cüzcan il merkezi başta olmak üzere belirli ilçelerinde ve köylerinde yaşayan bireylerden 300 kişi ile anket ve 50 kişi ile yapılan mülakattan elde edilen bulgular belirtilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between differrent variables on family values and religious religion in Northern Afghanistan (Jawzjan example). Our study consists in introduction and in three chapters. The subject of research in the introduction, problem, purpose , significance , method, after given the scope and limitations , data collection focuses on the preparation and analysis of the data subject. In the first chapter we gave an overview about family values and religion. In the second chapter after giving the general information about Afghanistan's history, ethnicity and geography, we explained the population, ethnic groups and geographical situation of Jawzjan (Province). In the third section , the main part of the study in accordance with the results obtained from the questionnaires and interviews about family values and religion of Afghanistan's Jawzjan province in the north, and their family structure and the factors that affect the understanding of religion , has been studied and analyzed by examining the collected data. In the application part of the study, firstly, given the place for the theoretical framework and on domestic and foreign literature study in Afghanistan. After that, to investigate the questioneer obtained from findings surveys from 300 people and individual interviews from 50 people in certain individuals living in towns and villages , especially Jawzjan province people at the first, is defined and has been stated.