Afganistanda yaşayan Türklerin aile yapısı
Family stracture of Afghan Turks in Afghanistan
- Tez No: 699870
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Northern Afghanistan Turks, Family, Marriage, Culture, Women
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın konusu, Afganistan'ın kuzey bölgesinde yaşayan Türklerin tarihsel süreç içinde gelişim gösteren aile yapısı, yaşam tarzları, gelenek ve görenekleri, sosyo-kültürel faaliyetleridir. Bu araştırmada aile ve toplum hayatında kadının yerine özellikle önem verilmiştir. Afganistan'da birçok etnik grup bir arada yaşamaktadır. Bunların içerisinde Türkler de önemli bir nüfusu temsil etmektedirler. Fakat Türk soylular içinde hangi grubun nüfusunun ne kadar olduğuna dair kesin bilgi ve bulgular yoktur. Araştırmacılar ve yazarların bu konuda kullandığı veriler tahmini değerlere dayanmaktadır. Nüfus sayılarıyla ilgili kesin bilgilerin olmamasının sebebi her etnik grubun kendilerini sayıca fazla göstermeye çalışması bazen de gizlenmek zorunda kalmalarıdır. Afganistan bölgesine ilk yerleşen kabilelerin Türk olmasına ve Afganistan topraklarının tarihsel süreç içerisinde sürekli farklı isimlerde Türk Devletleri tarafından yönetilmesine rağmen şu anda Afganistan topraklarında Türklerin bir hâkimiyeti olmayıp Türkler sonradan bu topraklara gelmiş bir azınlık gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Birçok Afgan araştırmacı Afganistan Türklerine ilişkin bilgi verirken özellikle Özbekler, Türkmenler ve Kırgızların 19.yy'da Türkistan'ın Ruslar tarafından işgal edilmesinden sonra bu ülkeye geldiklerini öne sürmektedir. Oysaki Akhunlardan itibaren bu coğrafyanın siyasi hâkimiyetinin bazı istisnalar dışında Türklerin kontrolünde olduğu bilinmektedir. Anahtar kelimeler Kuzey Afganistan Türkleri, Aile, Evlilik, Kültür, Kadın.
Özet (Çeviri)
This research is about; The family structure, lifestyles, customs and traditions, and socio-cultural activities of the Turks living in the northern regions of Afghanistan have developed in the historical process. In this research, the place of women in family and social life is given particular importance. Many ethnic groups live together in Afghanistan. Turks also represent a significant population. However, there is no definite information and findings about the population information of which group among the Turkish nobility. The data used by researchers and authors on this subject are based on estimated values. The reason for the lack of precise information about the population numbers is that each ethnic group tries to show themselves more in number and sometimes they have to hide. Despite the fact that the first tribes settled in the Afghanistan region were Turks and the lands of Afghanistan were constantly ruled by Turkish states with different names in the historical process, there is no Turkish dominance in the territory of Afghanistan at the moment, and the Turks are tried to be shown as a minority that came to these lands later on. Many Afghan researchers, while giving information about the Afghan Turks, claim that especially Uzbeks, Turkmens and Kyrgyz people came to this country after the occupation of Turkestan by the Russians in the 19th century. However, it is known that the political dominance of this geography was under the control of the Turks, with some exceptions, since the Ahuns.