Kur'an-ı Kerim'de adalet prensipleri
The pirinciples of justice in the Qur'anic perspective
- Tez No: 994729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Adalet, İlke, Prensip, Evrensel, Tafseer, Justice, Rule, Principle, Universal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Adalet, insanlık tarihinin en eski ve en temel değerlerinden birisi olmuştur. Toplumların barış, güven ve uyum içinde varlıklarını sürdürebilmeleri, bireysel hakların korunması ve zulmün önlenmesi, adaletin tesis edilmesiyle mümkün olmuştur. Bundan dolayı adalet, ilahi kaynaklı hemen hemen bütün dinlerde merkezi bir konuma sahip bulunmuştur. Bu bağlamda İslam, adaleti yalnızca hukuki bir kavram olarak değil; aynı zamanda ahlaki, sosyal ve ferdî bir sorumluluk olarak ele almıştır. Bu çalışma, İslam'ın temel kaynağı olan Kur'an'da yer alan adalet kavramını incelemektedir. Kur'an, adaleti yalnızca hukukî bir ilke olarak değil müminler için vazgeçilmez bir hayat tarzı olarak da tanımlamıştır. Bu tezde, biz de ayetlere serpiştirilen adalet anlayışını çeşitli ana ve ara başlıklar altında ele aldık. Böylece adaletin ne olduğu, nasıl uygulanması gerektiği ve hangi ilahi ilkelere dayandığı tespit etmiş olduk. Temennimiz bu tezin Kur'an perspektifinden adaleti anlamaya çalışanlara katkı sağlaması ve konuya dair yeni bakış açılarına zemin hazırlamasıdır.
Özet (Çeviri)
Justice has been one of the oldest and most fundamental values in human history. The ability of societies to exist in peace, security, and harmony, the protection of individual rights, and the prevention of oppression have only been possible through the establishment of justice. Therefore, justice has held a central position in almost all religions of divine origin. In this context, Islam has considered justice not only as a legal concept but also as a moral, social, and individual responsibility. This study examines the concept of justice as found in the Qur'an, the fundamental source of Islam. The Qur'an defines justice not only as a legal principle but also as a way of life for believers. In this thesis, we have addressed the understanding of justice scattered throughout the verses under various main and subheadings. Thus, we have determined what justice is, how it should be applied, and on which divine principles it is based. Our hope is that this thesis will contribute to those who seek to understand justice from a Quranic perspective and will pave the way for new perspectives on the subject.