Bauhaus tasarım okulu ve günümüze yansımaları
Bauhaus design school and its reflections to modern-day
- Tez No: 385382
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bauhaus, Görsel Sanatlar, Yansımalar, Endüstri, Bauhaus, Visual Arts, Reflections, Industry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Bauhaus sanatının günümüzdeki yansımalarını irdelemek ve gelecek dönemler için akımın etkisinin neler olabileceğini araştırmaktır. Bauhaus bir tasarım okuludur. Birçok sanatçının katkısı ile 1919 yılında kurulup, çeşitli dönemlerden geçerek, 1933 yılına kadar yani kapanışına kadar on dört yıllık bir süreyi kapsar. Bauhaus'un temel düşüncesi, sanatla zanaatı birleştirme ve disiplinleri bütünleştirme zorunluluğunu vurgulamasıdır. Mimarlığı bir araştırma nesnesi olarak ele almış, bu okulun üretim biçimleri, malzemeler, yeni denemeler asıl ilgi alanını oluşturmuştur. Görsel sanat dallarına katkıda bulunmuş ve yansımaları günümüze kadar sürmüştür. Bauhaus, sadece resim alanında değil heykel, temel sanat eğitimi, grafik-grafik tasarım, tipografi vb. birçok sanatsal alanda da hizmet vermiştir. Ayrıca mimari, endüstri, sanayi ve ev dekorasyonu alanında da etkisini göstermiş ve önemli eserlerin ortaya konulduğu bir dönem olmuştur. Teknolojinin ve endüstrinin gelişmesiyle beraber artık günümüzde Bauhaus tarzını yansıtan ürünler üretilmekte ve pazarlanmaktadır. Dönemin etkilerini daha çok mimari, mobilya ve aydınlatma ürünleri gibi alanlarda görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to examine the reflections of Bauhaus art to modern-day and to explore what would be the effects of the movement for future periods. Bauhaus is a design school. It has been founded with contributions of many artists in 1919, has passed through many eras, and it covers a 14-year period until 1933, in other words until its closing date. The elementary idea of Bauhaus is to emphasize the necessity to unite art and craft and to integrate the disciplines. Manufacturing type, material and experiments form the main field of interest of the school which handle architecture as a subject of research. It has contributed to branches of visual arts and its reflections has proceeded to modern-day. Bauhaus serves in not only painting field but also many artistic field such as sculpture, basic art education, graphic-graphic design and typography. Additionally, it has influenced the fields of architecture, industry and house decoration and it has been a period in which significant work were produced. With the development of technology and industry, products reflecting Bauhaus style has been manufactured and commercialized. We see the effects of the period mostly in the field of furniture and lightening products.