Söğüt'teki Osmanlı eserlerinin bezeme unsûrları
Elements of decoration of Ottoman artefacts in Söğüt
  1. Tez No: 385394
  2. Yazar: SEHER PARLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Söğüt, Osmanlı Eserleri, Bezeme Unsûrları, Söğüt, Ottoman Artefacts, Elements of Decoration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tezin amacını Söğüt'teki Osmanlı Eserlerinin Bezeme Unsûrları oluşturmaktadır. Ertuğrul Gâzi'nin ikâmetgâhı ve Osmanlı tarihinin ilk hareket, aynı zamanda kuvvet noktası bakımından önemli bir yere sahip olan Söğüt, Marmara Bölgesi'nde Bilecik iline bağlı bir ilçedir. Osmanlı Devleti'nin çekirdeğini teşkil eden ve ilk başkenti olan Söğüt, kuruluş döneminin izlerini taşıyan tarihi ve kültürel eserlere sahip bulunmaktadır. Bu eserlerin başında Söğüt ile âdeta bütünleşmiş olan Ertuğrul Gâzi Türbesi ve diğer eserler motif, desen, kompozisyon, renk, teknik ve üslûp bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to indicate the elements of decoration of Ottoman artefacts in Söğüt. Söğüt, Ertuğrul Gâzi's place of residence, which is a significant place Ottoman history in terms of starting point and position of effort, is a district of Bilecik in Marmara region. Being the coreand the first capital city of the Ottoman Empire, Söğüt has historical and cultural artefacts reflecting the years of foundation. Among those artefacts, tomb of Ertuğrul Gâzi and other artefacts have been analysed with regard to motif, design, composition, colour, technique and style.