İki boyuttan üç boyutu modern resimde yüzey sorgulaması
Surface inquiry in modern painting from two to three dimensions
- Tez No: 385396
- Danışmanlar: DOÇ. FİKRET HAŞİMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yüzey, Boyut, Modern Resim, Surface, Dimension, Modern
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sanat yapmak; bir fikrin, düşüncenin analizi yada empati sonucunda ortaya çıkan bir ifade şeklidir. Bu görsel düşünce oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Yalnızca biçim, renk, form gibi öğelerle ilgiliymiş gibi görünen soyut sanatta bile sanatçının kendini ifade edebilmek için ortaya koyduğu anlatım şekli, sanatının kişiliğini ortaya koymaktadır. Zaman içerisinde sanatçının ortaya koyduğu bu anlatım şekli yeni deneyimlere cevap verecek bir yönde gelişimini sürdürmüştür. Gerçeğe benzemek, yanılsama yaratmak sanatçı için önemini kaybederken sanatın yönüde değişmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra başlayan modernleşme süreci içinde çoğalma, var olma, varlığını koruma yada saflaşma gibi düşünceler sanatçıyı motive etmiştir.Picasso'nun biçimi parçalaması, Duchamp'ın hazır nesne kullanımı, Maleviç'in sıfır biçim arayışları, sanatın ne olup olmadığının tartışıldığı bir dönemin itici güçleri olmuştur. Modern sanatın gelişimi içerisinde sanatçının değişen yüzey anlayışının sorgulanması söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Art is a form of expression as a result of the analysis of an idea or thought or empathy. Visual concepts cover quite a large area. Even in abstract art, which appears as though it were related only to elements such as shape, color and form, the narrative used by the artist to express him/her self displays his/her personality. This manner of narration demonstrated by the artist continued its evolution in time to respond to new experiences. While simulating reality and creating illusions lost their significance for the artist, the direction of art transformed. Starting after the second half of the 19th Century, ideas such as reproduction, existing and maintaining one's identity or purification within the modernization period have motivated artists. Picasso's disintegration of shapes, Duchamp's use of ready objects, zero form quests of Malevitch were driving forces of what art is or is not. Modern art inquires the metamorphing understanding of surface by the artist.