Mylasa'dan bir Antik Çağ seramik atölyesinin (?) ticari amphora buluntuları
Commercial amphora finds of an Ancient pottery workshop (?) from Mylasa
- Tez No: 385466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABUZER KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Mylasa Ticari Amphora Roma Dönemi Dressel 2-4 Geç Rhodos, Mylasa Commercial Amphora Roman Period Dressel 2-4 Late Rhodian
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mylasa'daki seramik atölyesi (?) 2008 yılında inşaat çalışmaları sırasında keşfedilmiştir. Tez çalışması söz konusu atölyenin ticari amphora buluntularının tipolojik olarak incelenmesini ve Mylasa'nın amphora üretimindeki yerinin değerlendirilmesini kapsamaktadır. Mylasa kenti antik dönemde Karia Bölgesi'nde önemli bir yere sahiptir. Bu gerek Hekatomnidler Dönemi'nde başkentlik yapmış olmasından, gerekse gün yüzündeki mimari kalıntılarından ve ele geçen buluntulardan anlaşılmaktadır. Kentin ticari amphora üretimi yaptığına dair daha önce elde edilmiş bir veri olmamasına rağmen atölye kazısından ele geçen ticari amphoralarla birlikte kentte amphora üretiminin yapıldığı anlaşılmıştır. Ele geçen 37 adet amphora ışığında kentin amphora üretimindeki yerinin bölgesel anlamda belirlenmesi amaçlanmıştır. Seramik atölyesinden ele geçen amphoralardan 36'sı, Roma Dönemi'nde şarap taşımacılığında kullanılan en gözde form olan DR 2-4 tipindedir ve MS 1. yüzyıl sonlarına tarihlenmektedir. Bununla birlikte atölyeden ele geçen Geç Rhodos tipinde olduğu düşünülen ve MS 1. yüzyıla tarihlenen 1 adet amphora ile birlikte atölyenin dönemin popüler formlarını ürettiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ceramic workshop in Mylasa (?) was discovered during construction work in 2008. This study includes the analysis of the commercial amphora findings of this workshop as typologically. Mylasa has an important place in the region of Caria in ancient times. It is understood from both it was a capital city in Hecatomnid Era from the architectural remains and findings. Although it is not any information about the commercial amphora production of the city, it was understood from the excavation of the workshop that there was the commercial amphora production. İt is intended to determine the place of the city in the production of amphora regionally with the light of these 37 amphora. 36 amphoras recovered from this ceramic workshop and these amphoras used for wine transportation and they typed the favourite form of Dressel 2-4, also they dated to end of the 1st century of A.D. Besides there is an amphora which is thougt that it is Late Rhodian type and it was dated to 1st century of A.D. We can understand that the workshop was producing popular forms of this era.