Implementation of integrated optical sensors on a cmos VLSI chip
Tümleşik optik algılayıcıların bir CMOS VLSI yongası üzerinde gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 38556
  2. Yazar: ŞERİFE GÜLAY YARDIM (TOPTAŞ)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMOS, VLSI, Tümleşik Optik Algılayıcılar, Fotodiyotlar, Spektral Tepki, Kuantum Verimliliği, Görüntü Algılayıcılar, CMOS, VLSI, Integrated Optical Sensors, Photodiodes, Spectral Response, Quantum Efficiency, Image Sensors
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz TÜMLEŞİK OPTİK ALGILAYICILARIN BİR CMOS VLSI YONGASI ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ YARDIM (TOPTAŞ), Şerife Gülay Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anahilim Dalı Tez Yöneticisi: ProfDr. Murat AŞKAR Ocak, 1995, 120 sayfa Fotodiyotlar ve bir görüntü algılayıcıdan oluşan tümleşik optik algılayıcı yongası CMOS teknolojisi ile tasarlandı ve gerçekleştirildi. Fotodiyotlar CMOS teknolojisinin optik algılama yeterliliğini test etmek için tasarlandı. Fotodiyotların spektral tepkisi hesaplandı ve devre benzetimleri için bir fotodiyot modeli geliştirildi. Bir fotodiyotun spektral tepkisini etkileyen faktörler düşünüldü. 16x16 fotodiyot dizgisi, tarama devreleri ve bir yükselteçten oluşan bir görüntü algılayıcı tasarlandı. Devrelerin benzetimleri gerçekleştirildi ve yonganın serimi VLSI tasarım araçları kullanılarak yapıldı. Yonganın prototipleri MIETEC tarafından 2.4 um n-kuyulu CMOS teknolojisiyle üretildi. Fotodiyotların spektral tepkisi ve akım-voltaj karakterleri bir optik düzen kullanılarak ölçüldü. Sonuçlar teorik sonuçlarla karşılaştırıldı. Görüntü algılayıcının performansı bir görüntüleme sisteminin yardımıyla test edildi. Yonganın benzetimlerdeki gibi çalıştığı gözlendi. CMOS teknolojisinin tümleşik optik algılayıcı uygulamaları için kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF INTEGRATED OPTICAL SENSORS ON A CMOS VLSI CHIP YARDIM (TOPTAŞ), Şerife Gülay M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: ProfDr. Murat AŞKAR January, 1995, 120 pages. An integrated optical sensor chip, which includes photodiodes and an image sensor, is designed and implemented in CMOS process. Photodiodes are designed to test optical sensing capabilities of CMOS process. Spectral response of a photodiode is calculated and a photodiode model is developed for circuit simulations. Factors affecting spectral response of a photodiode are considered. An image sensor which contains a 16x16 photodiode array, scanning circuits and an amplifier, is designed. Circuits are simulated and physical layout of chip is done by using VLSI tools. Prototypes of chip have been manufactured by MIETEC in 2.4 fim n-well CMOS process. By using an optical setup, spectral response and current-voltage characteristics of photodiodes are measured. Results are compared with theoretical results. Performance of image sensor is tested by the help of an imaging system. It has been observed that this chip functions like in simulations. It is concluded that CMOS technology can be used for integrated optical sensor applications.