Thrust vector and aerodynamic control of missiles
Füzelerin ilki vektörü ve aerodinamik yöntemlerle kontrolü
  1. Tez No: 38557
  2. Yazar: MECİT YANGEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. KEMAL ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Guided Missile, Thrust Vector Control, Aerodynamic Control, Mathematical Modeling of a Missile, Inverse Dynamics Method, Gain Scheduling, Proportional Navigation Guidance, Six Degree of Freedom Simulation
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET FÜZELERİN İTKÎ VEKTÖRÜ VE AERODİNAMİK YÖNTEMLERLE KONTROLÜ YANGEL, Mecit Yüksek Lisans Teri, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Kemal ÖZGÖREN Ocak 1995, 109 Pages Bu tezde, aerodinamik kontrol ile birlikte itki vektörü kontrolü kullanan, katı yakıtlı hedefe kilitlemeli bir roketin güdüm ve kontrol sistemleri üzerinde çalışılmıştır. Aerodinamik ve itki vektörü ile yapılan kontrol yöntemleri incelenmiştir. İtki vektörü ve aerodinamik kontrol uygulanan bir füzenin genel hareket denklemleri çıkarılmıştır. Füze uçuş kontrolundaki alt sistemler modellenmiştir. İtki vektörü ve aerodinamik kontrol kullanan böyle bir füzenin enlemesine ve boylamasına otopilot birimleri tasarlanmıştır. Füz otopilotlarının tasarımında ters dinamik yöntemi kullanılmıştır. Otopilot birimlerinin istenilen dinamik cevabı verebilmesi için uçuş boyunca sistem parametrelerindeki değişim gözönüne alınarak kazanç cetvellemesi yapılmıştır. Füze gövdesinin yalpa hareketi kontrol edilmemekle birlikte, hesaba katılmıştır. Ayrıca, böyle bir füze ile hedef arasındakikinematik ilişkiler çıkarılarak, bu ilişkilere dayanan bir güdüm birimi oluşturulmuştur. Füze uçuşunun, tasarlanan bu güdüm ve kontrolün etkisi altındaki uçuşunun bilgisayar benzetimi yapılmıştır. Örnek olarak benzetim sonuçları verilmiştir. Anahtar Sözcükler : Güdümlü Füze, İtki Vektörü Kontrolü, Aerodinamik Kontrol, Bir Füzenin Matematiksel Modellemesi, Ters Dinamik Yöntemi, Kazanç Cetvellemesi, Oransal Navigasyon Güdümü, Altı Serbestlik Dereceli Benzeşim Bilim Dalı Sayısal Kodu: 625.01.03 M
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THRUST VECTOR AND AERODYNAMIC CONTROL OF MISSILES YANGEL,Mecit M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal ÖZGÖREN January 1995, 109 Pages In this thesis the guidance and control units of a homing missile which has solid propellant motor and uses thrust vector and aerodynamic control is studied. Aerodynamic control and thrust vector control methods are explained with advantages and disadvantages. The general equations of motion of a missile are derived with the application of thrust vector and aerodynamic controls. Subsystems in missile flight control are modeled. The lateral and longitudinal autopilots of the missile which uses thrust vector and aerodynamic control is designed. Inverse dynamics method is used to design these autopilots. They are designed as rate autopilots. Gain scheduling is applied to the autopilots to give the desired response by considering the changes in the system parameters throughout the flight. The roll motion of the missile is not controlled, but taken into account. Furthermore, the guidance unit is formed based on the kinematic relations between the missile and the target. The missile flight under the effect of the 111proportional navigation guidance and the designed autopilot is computer simulated. Typical simulation results are given.