A Study on the environmental quality problem in collective housing sellements in Turkey
Türkiye'deki toplu konut yerleşkelerinde çevresel kalite problemi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 38558
  2. Yazar: MURAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: AYDAN BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Yerleşim Formu, Çevresel Kalite, Kentsel Bütünlük, Planlama Süreci, Collective Housing, Environmental Quality, Settlement Form, Urban Ensemble, Planning Process
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ TOPLU KONUT YERLEŞKELERİNDE ÇEVRESEL KALİTE PROBLEMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÇETİN, Murat Yüksek Lisans Tezi,Mimarlık, Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Aydan BALAMİR Ocak, 1995, 97 sayfa Türkiye'de artan konut ihtiyacı karşısında hızlı ve ucuz konut üretme hedefinin ön plana çıkarak, girişilen toplu konut projelerinin büyük çoğunluğunda çevresel kalitelerin gözardı edildiği gözlenmektedir. Çalışmada, toplu konut yerleşkelerinin özellikle kentsel tasarım ölçeğindeki nitelik sorunları üzerinde durulmaktadır. Bu bakımdan temel sorun, çok sayıda benzer konutun tekrarından oluşan tekdüze çevreler ile, 'çeşitlilik' yaratma amacı ile farklı konut tipolojilerinin biraraya yığılmasından oluşan çevrelerin kentsel bütünlükten yoksun oluşlarıdır. İnsan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri bilinmekle beraber, bu tür çevrelerin üretimine dünya deneyiminden ders alınmaksızın devam edilmektedir. Çalışmada temel olarak, yerleşke formunun mekan ve kitle özelliklerinin tartışılması gerekli görülmüştür. Bu bağlamda, yerleşkenin dolu - boş kompozisyonu ile dış mekan hiyerarşisi, yerleşkenin silueti, topografik konumlanması ve kompozisyon çeşitliliği yerleşkeye kimlik kazandıran başlıca özelliklerdir. Toplu konut projelerinin bu açılardan başarısızlığının nedenleri, planlama kararlan ve süreçlerindeki aksaklıklarda aranmalıdır. Bu doğrultuda, dünyadaki toplu konut deneyimi veTürkiye'ye özgün planlama ve üretim süreçleri, tarihi perspektifte gözden geçirilmiştir. Çevresel kaliteler üretme çabası ve özel planlama süreciyle incelemeye değer görülen Eryaman Güzelkent Projesi, sürecin getirdiği kısıtlamaların yerleşke formu üzerindeki olumsuz etkileri açılarından incelenmiştir. Planlama kararlan ve süreçlerinin kısıtlamaları, yerleşke formundaki yetersizliklerin sebeplerini oluşturmaktadır. Bu nedenle çalışma, tasarım hizmetlerinin elde edilmesi ve planlama prensiplerine yönelik öneriler ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE ENVIRONMENTAL QUALITY PROBLEM IN COLLECTIVE HOUSING SETTLEMENTS IN TURKEY ÇETİN, Murat M.Arch. in Design, Architecture Supervisor: Inst. Aydan BALAMİR January, 1995, 97 pages Under the pressure of increasing housing need in Turkey, environmental qualities seem to be ignored in majority of collective housing projects. Problems of quality in collective housing settlements are examined especially at the scale of urban design. The main problems in this regard, are the monotonous housing environments formed by repetition of identical blocks, as well as the lack of an urban ensemble in settlements due to the agglomoration of different house types with the aim of providing 'variety1. Although negative influences of such housing environments on human life are known, their production continues, disregarding collective housing experience of the world. In this study, the discussion centers on the spatial and mass qualities of settlement form. Within this context, figure - ground relations, spatial hierarchy, silhouette and topographic positioning of settlement and compositional variety are the salient features giving identity to a settlement. Reasons behind the deficiencies of collective housing projects in these respects, need to be sought within the framework of planning decisions and processes. Along this purpose, collective Ulhousing experience of industrialized countries and planning processes peculiar to Turkey are examined in an historical perspective. Eryaman Güzelkent Project, which is selected as a case study because of its intentions to improve environmental qualities and its special planning process, is examined from the viewpoint of negative influences of process on settlement form. Shortcomings of the settlement form are due to the limitations of both the planning decisions and processes. Therefore, this study is concluded with suggestions concerning the commissioning of design services, and planning principles.