Türkiye'de ve uluslararası platforma sahte para üretiminin ekonomi üzerindeki katitatifsel etkisi, istatiksel analizi ve analitik bir çalışma
In Turkey and in the international platform for the production of counterfeit money on the economy, the effect kantitatifsel
  1. Tez No: 385580
  2. Yazar: MİRZA ÇİFTÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sahte Para, Kayıtdışı İstihdam, Hukuk, Ekonomi, Birey, Kurum ve Kuruluşlar, Fake Money, Informal Employment, Law, Economy, Individual, institutions and Organizations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde her birey veya işletmelerin günün birinde sahte para ile karşılaşabilme ihtimali vardır. Bunun için özellikle kâğıt paraların sahip oldukları emniyet özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Zira sahte para bireyleri ve kurumları mağdur edip hukuki ve ekonomik sorunlara neden olmaktadır. Hukuki açıdan kovuşturmaya maruz kalma, ekonomik açıdan adil olmayan vergilemeye yol açmaktadır. Bu bağlamda kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam, son yıllarda çokça tartışılan, çözümler üretilmesi gereken önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece gelişmekte olan ülkeler değil, gelişmiş ülkelerde kayıt dışı istihdam konusuyla karşı karşıyadır. Türkiye ekonomisinin gelişmesinin önünde bir engel olarak görülen kayıt dışı istihdam konusunun boyutlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması önem taşımaktadır. Özellikle son yıllarda sorun sıkça hükümet programlarında kayıt dışı istihdamın yer alması sorunun önemini vurgulamaktadır. Bu nedenle Türkiye'nin gündeminde önemli bir sorun olan kayıt dışı istihdam kavramı, her açıdan incelenerek çözümler üretilmesi ve çözülmesi gereken bir olgudur. Bu çalışmada Türkiye'de ve uluslararası platformda sahte para üretiminin ekonomi üzerinde kantitatifsel etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda bu konuyla ilgili araştırma yapan araştırmacılara konu hakkında yapmış oldukları çalışmalarda yardımcı olmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, every individual or business in one of the day are likely to encounter with fake money. For this, especially paper money they have safety features should be Well known. Whether victims of counterfeit money because individuals and institutions, legal and economic problems are caused. In this context, the informal economy and informal employment, widely discussed in recent years, the solutions must be produced, it emerges as a major problem. Only developing countries that are not, in developed countries, informal employment are faced with. Turkey's economy is an obstacle to the development of informal employment, which is seen as the issue of determination of the size and submission of proposals for solution of importance. Especially in recent years, the problem in government programs often take place in informal employment highlights the importance of this problem. Therefore, an important problem in turkey's agenda, the concept of informal employment, examining every aspect of the solutions and the production of a phenomenon that needs to be resolved. In this study, the production of counterfeit currency in Turkey and in the international arena is intended to examine the effect on the economy kantitatifsel. In this context, researchers engaged in research on this topic have made about studies aim to help.