Belirli yaş gruplarına göre çizgi filmlerde karakter soyutlama düzeyi
The level of character abstraction in ani̇mated cartoons accordi̇ng to certai̇n age groups
  1. Tez No: 385582
  2. Yazar: ÖZLEM MALATYALIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DEMET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Psikoloji, Fine Arts, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Karakter Tasarımı, Görsel Algı, Soyutlama, Bilişsel Gelişim Kuramı, Sosyal Öğrenme Kuramı, Çocuk, Cartoon, Character Design, Visual Perception, Abstraction, Cognitive Development Theory, Social Learning Theory, Child
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalısma“Belirli Yaş Gruplarına göre Çizgi Filmlerde Karakter Soyutlama Düzeyi ”kapsamında ele alınmıştır. Çizgi filmin başlangıcından bugüne incelendiğinde çizgi film karakterleri her zaman için anlatılan hikayelerde ön plandadır. Öyküyü taşıyan, insani davranışlarda bulunan ve izleyiciye duygu aktarımı yapan karakterlerdir. Her yaştan izleyicisi olan çizgi filmlerin eğlence ve eğitsel amaçla yapılan bir sürü versiyonu mevcuttur. Çocuklar kapsamında bakıldığında, çizgi filmler gelişim çağındaki çocukların en çok izlediği programlar arasında yer almaktadır. Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla beraber çocukların çizgi filmlere ulaşması daha kolay olmuştur. Çizgi filmlerin ve karakterlerinin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri üzerine pek çok araştırma yapılmaktadır. Geleceğin büyükleri olan çocukların, yetişkinlik çağlarında psikolojik açıdan sağlıklı bireyler olması için çocuğun algısal, bilişsel ve sosyal gelişiminde oldukça etkisi olan çizgi filmlerin ve karakterlerinin üretim sürecinin bilinçli yapılması gerekmektedir. Çalışmada çizgi film tarihi üzerine genel bir bilgi verildikten sonra, yapım aşaması ve türleri anlatılmaktadır.İkinci bölümde çizgi filmlerin önemli parçası olan karakter tasarımı hakkında bilgi verilmektedir. Karakter tasarımı nasıl yapılır, karakter özellikleri genel olarak nelerdir, karakter türleri nelerdir ve son olarak karakter tasarımında belirliyi etmenler incelenmiştir. Bu bölümde karakter tasarımında kullanılan tasarım öğelerinin karakter ve alıcısı üzerindeki etkileri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde görsel algı hakkında genel bilgi verilerek, resimde soyutlama ve çocuklardaki bilişel gelişim ve görsel algı düzeyi yaş gruplarına göre incelenmiştir. Dördüncü bölümde çocuğun toplumdaki sosyal gelişimi incelenerek, çocuk ve çizgi film ilişkisi anlatılmıştır. Örnekler incelenerek, gelişim çağındaki çocuklar için yapılan çizgi film karakterlerinin çocuğun görsel ve bilişsel niteleriklerine uygun yapılması üzerine öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper addresses the topic of“The Level of Character Abstraction in Animated Cartoons According to Certain Age Groups”. A look at animated cartoons from the beginning to the present reveals that the cartoon characters have always been in the forefront of the narrated stories. It is the characters that carry the story, act like humans, and convey feelings to the audience. Animated cartoons, which appeal to viewers of all ages, come in a great many varieties for both entertainment and educational purposes. As far as children are concerned, animated cartoons are among the programs most viewed by children in the growth stage. With the proliferation of the means of mass communication, it has become easier for children to gain access to animated cartoons. The positive and negative effects of animated cartoons and characters on children have been studied extensively. In order for children as future grown-ups to become psychologically healthy individuals in adulthood, the production process of animated cartoons and characters, having a considerable impact on a child's perceptual, cognitive, and social development, needs to be done consciously. In this paper, first a general overview of the history of animated cartoons is given, and subsequently the production stage and types are explained. The second chapter dwells on character design, an integral part of animated cartoons. It expounds how character design is done, what the general character features are, which types of character there are, and lastly, what the determining factors are in character design. The way that the design elements employed in character design affect the character and the recipient is also elaborated in this chapter. The third chapter gives an outline of visual perception while examining abstraction in drawing as well the level of children's cognitive development and visual perception according to age groups. Finally, the fourth chapter analyzes the social development of a child in society, dwelling on the relationship between child and animated cartoon. By reference to examples, proposals are being made for matching the animated cartoon characters aiming at children in the growth stage with the children's visual and cognitive abilities.