Gebe kadınlarda prenatal bağlanma düzeyi ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi
Research of variables related to prenatal attachment level in pregnant women
- Tez No: 385595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Prenatal Bağlanma, Maternal- Fetal Bağlanma, Evlilik Doyumu, Kendilik Algısı, Ruhsal Belirtiler, Prenatal Attachment, Maternal-Foetal Attachment, Marital Satisfaction, Self Perception, Psychological Symptoms
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı gebelerde prenatal bağlanma düzeyleri ile kendilik algısı, evlilik doyumu ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca prenatal bağlanma düzeylerinin sosyodemografik değişkenler ve hamilelikle ilgili değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu, İstanbul ilinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Gebe Polikliniğine ve Perinatoloji Polikliniği ve Servisine başvuruda bulunmuş 2. ve 3. trimesterde olan toplam 200 gebe kadın oluşturmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüş ve kolayda örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırmada katılımcıların demografik ve gebelikleri ile ilgili bilgilerine ulaşabilmek amacıyla oluşturulmuş 'Kişisel Bilgi Formu'; prenatal bağlanma düzeylerini belirlemek için 'Prenatal Bağlanma Envanteri'; evlilikteki genel doyum düzeylerini araştırmak için 'Evlilik Yaşamı Ölçeği'; kişilerin kendilerini algıladıkları benlik şemasını ölçmek amacıyla 'Sosyal Karsılaştırma Ölçeği' ve genel ruhsal belirtileri taramak için 'Kısa Semptom Envanteri' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kruskal Wallis H-Testi ve Mann Whitney-u Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi korelasyon, etki ise regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre gebelerin prenatal bağlanma düzeyleri, eğitim, gebelik haftası, sahip olunan çocuk sayısı, hamilelik sayısı, eş ile olan ilişki gibi değişkenlere göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Gebelerin prenatal bağlanma düzeyleri ile evlilik doyumu arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulgulanırken, kendilik algısı ve psikolojik belirtiler arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak gebelerin evliliklerinden aldıkları doyum arttıkça prenatal bağlanma düzeylerinde de artış görülmektedir. Sağlıklı anne- bebek ilişkisi için evlilik ilişkisinden alınan tatmini arttırıcı planlamalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyse the relationship between prenatal attachment levels and sense of self, marriage satisfaction and psychological symptoms in pregnant women. Additionally, whether or not prenatal attachment levels differentiate by sociodemographic variables and variables related to pregnancy is investigated. Participatory group of the research is 200 pregnant women in 2. and 3. Trimester, who apllied to Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Pregnanacy Policlinic and Perinatology Policlinic in İstanbul. The research is conducted in accordance with the relational screening model and created with convenience sampling. During this research, 'Personal Data Form' to reach the pariticipants' demographic informations and informations related to pregnancy; 'Prenatal Attachment Inventory' to determine their prenatal attachment levels; 'Married Life Measure' to examine their general satisfaction levels in marriage; 'Social Comparison Measure' to evaluate the self-perception schema of participants; 'Short Symptom Inventory' to review general psychic symptoms are used. The data acquired in this research are analysed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 21.0 programme. Kruskal Wallis H-Test and Mann Whitney-u Test are used. The relationship between dependent and independent variables of the research and the effect are examined with correlation test and regression test respectively. According to the results of the research, it is seen that prenatal attachment levels differentiate in accordance with the variables such as educational level, gestational week, number of children possessed, number of pregnancy and the relationship with the spouse. While a slightly positive relationship between prenatal attachment level and marriage satisfaction is discovered, no significant relationship between prenatal attachment level and the sense of self and psychological symptoms is observed. In conclusion, prenatal attachment levels increase in accordance with marriage satisfaction. Planning to increase the marriage satisfaction should be done for a healthy maternal-foetal relationship.