Gebelerde prenatal bağlanma ve durumluk anksiyete düzeyinin belirlenmesi
Determination of prenatal attachment and state anxiety level in pregnants
  1. Tez No: 576338
  2. Yazar: BEGÜM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Prenatal Bağlanma, Anksiyete, Durumluk Anksiyetesi, Gebelik, Attachment, Prenatal Attachment, Anxiety, State Anxiety, Pregnancy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma gebelerde prenatal bağlanma ve durumluk anksiyete düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas Numune Hastanesi Doğum ve Kadın Hastalıkları polikliniğine Mart 2018-Temmuz 2018 tarihleri arasında başvuran 20 hafta ve üzeri gebe olan kadınlar oluşturmuştur. Örneklem sayısı evreni bilinmeyen örnekleme yöntemiyle hesaplanmış olup örnekleme alınma kriterlerine uygun 267 gebe kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Bağlanma Envanteri ve Durumluk Kaygı Ölçeği ile toplanmıştır. Veri toplama formları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, kişisel bilgiler için tanımlayıcı istatistikler kategorik değişkenler için yüzde ve frekans olarak, sürekli değişkenler için ortalama ve standart sapma olarak ifade edilmiştir. Ölçümle elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde normal dağılıma uygun verilerde bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi uygulanmıştır. Bağımsız ikiden fazla gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken Varyans analizi, analiz sonucunda önemlilik kararı verildiğinde farklılık yapan grup ya da grupları bulmak için Tukey testi uygulanmıştır. Ayrıca iki ölçek puanı arasındaki ilişkiyi belirlemek için Korelasyon analizi, sayımla elde edilmiş verilerin değerlendirilmesinde Ki-Kare testi kullanılarak, yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; gebelerin %55.1'inin 17-26 yaş grubunda, %60.6'ının lise ve üstü eğitim düzeyine sahip olduğu, %91.3'ünün çalışmadığı, %76.8'inin illerde yaşadığı, %71.5'inin orta gelir grubunda bulunduğu, %74.9'unun çekirdek aile olduğu belirlenmiştir. Gebelerin %39'unun 35-39 gebelik haftasında, %41.3'ünün primigravida olduğu ve %87.6'sının isteyerek gebe kaldığı, %85.4'ünün 15-25 yaş grubunda evlendiği, %61'inin 5 yıldan az evlilik süresine sahip olduğu saptanmıştır. Gebelerin Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalaması 63.98±9.57 (min 35-max 84) olduğu belirlenmiştir. 17-26 yaş grubunda bulunan (p=0.035), eğitim durumu lise ve üstü olan (p=0.010), il ve ilçede yaşayan (p=0.007), çekirdek aile tipine sahip (p=0.002), evlilik süresi 0-5 yıl arasında olan (p=0.004), 35-39 gebelik haftasında (p=0.015) ve primigravida olan (p=0.001), yaşayan çocuğu olmayan (p=0.001), fetüsle dokunarak ve konuşarak iletişim kuran (p=0.001) gebelerin prenatal bağlanmalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır (p0.05). Anksiyete düzeyi düşük olan gebelerin Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalamaları 65.17±9.18, orta düzeyde anksiyete yaşayan gebelerin Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalamaları 62.10±9.73, yüksek düzeyde anksiyete yaşayan gebelerin Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalamaları 63.46±9.93 olduğu tespit edilmiştir. Gebelerin anksiyete düzeyine göre Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalaması incelenmiştir ve istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (r = -0.092 p=0.133). Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre gebelerin prenatal dönemde yaşadığı anksiyetenin anne ve fetüs arasındaki bağlanmayı etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study in order to determine prenatal attachment and state anxiety levels in pregnant women. The population of the study consisted of women who were pregnant for 20 weeks or more who applied to Sivas Numune Hospital Obstetrics and Gynecology outpatient clinic between March 2018 and July 2018. The sample size was calculated using an unknown sampling method and 267 pregnant women meeting the sampling criteria were included in the study. Data were collected by Personal Information Form, Prenatal Attachment Inventory and State Anxiety Scale. Data collection forms were applied by the researcher by face to face interview method. In statistical analysis of data, descriptive statistics for personal information were expressed as percentage and frequency for categorical variables, and as mean and standard deviation for continuous variables. The suitability of the data obtained with the measurement to the normal distribution was evaluated by Kolmogorov Smirnov test. In the statistical analysis, when the measurements obtained from two independent groups were compared in the data suitable for normal distribution, the significance test of the difference between two mean values from the independent groups was applied. When comparing measurements obtained from more than two independent groups, the Analysis of Variance, Tukey test was used to find the groups or groups that differed when the significance decision was made as a result of the analysis. Correlation analysis was used to determine the relationship between the two scale scores, and Chi-Square test was used to evaluate the data obtained by counting and the error level was taken as 0.05. According to the results obtained from the research; 55.1% of pregnant women were in the 17-26 age group, 60.6% had high school and higher education level, 91.3% were not working, 76.8% were living in provinces, 71.5% were in middle income group, 74.9% were family. It was found that 39% of the pregnant women were 35-39 weeks of gestation, 41.3% of them were primigravida and 87.6% of them became pregnant willingly, 85.4% of them were married in 15-25 age group and 61% had a marriage period of less than 5 years. The mean score of Prenatal Attachment Inventory of pregnant women was 63.98±9.57 (min 35-max 84). 17-26 age group (p = 0.035), high school and higher education (p = 0.010), living in the province and district (p = 0.007), nuclear family type (p = 0.002), duration of marriage 0-5 years (p = 0.004), 35-39 weeks of gestation (p = 0.015) and primigravida (p = 0.001), without living children (p = 0.001), communicating with the fetus by touching and speaking (p = 0.001) It was found to be higher (p 0.05). Prenatal Attachment Inventory mean scores of pregnant women with low anxiety levels were 65.17±9.18, and Prenatal Attachment Inventory mean scores of pregnant women with moderate anxiety were 62.10±9.73, and Prenatal Attachment Inventory score was 63.46±9.93 The mean score of Attachment Inventory was examined and it was found that there was no statistically significant negative difference (r = -0.092 p = 0.133). According to the results of this study, it was found that the anxiety experienced by the pregnant women during prenatal period did not affect the attachment between mother and fetus.