İmam hatip lisesi öğrencilerinde Allah tasavvuru (Iğdır örneği)
- Tez No: 385677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmam Hatip Liseleri, Allah, Din, Tasavvur
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Gençlik dönemi üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen, İmam Hatip Lisesi öğrencileri üzerinde yeterince çalışma yapılmamış, Allah tasavvuru konusunun ise işlenmemiş olması dikkate alınarak gerçekleştirilen bu araştırmada, İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Allah tasavvuru incelenmiştir. Ayrıca gençlerin Allah tasavvuru demografik özellikler, imanın sebep sonuç kaynak ve ortamı ve ayrıca dindarlık boyutlarında ele alınarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 2012-1013 eğitim öğretim yılında Iğdır İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan 9-10-11-ve 12. Sınıf öğrencilerinden oluşmuştur. Çalışmada veri toplama amacıyla dokümantasyon metodu ve tasvir metodunun bir parçası olan anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada istatistikî analiz tekniklerinden olan frekans analizinden faydalanılmıştır. Araştırma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, hipotezleri ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde İmam Hatip liselerinin tarihçesi ve onlara ait bazı istatistiklere ve Semavi dinlerde Allah tasavvuruna yer verildikten sonra ikinci bölümde konuyla ilgili uygulamalı araştırmaya ve veri analizlerine yer verilmiştir. Genel değerlendirme ve sonuçta ise konunun genel bir değerlendirmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research regarding the fact that enough work hasn't been done on Religious vocational high school students, the topic of God's description hasn't been studied, although a lot of research has been made on Youth, the God's description of the Religious vocational high school students has been examined. Moreover, the young students' description of God has been examined in terms of demographic features, the faith's reason result source and environment and also religion. The sample of the research consists of 9th -10th -11th and 12th class students who study at Iğdır Religious Vocational High School and Anatolian Religious Vocational High School. Survey technique has been used as an element of description method. In the research, frequency analysis which is one of the statistical analysis techniques has been utilized. The research consists of introduction and two parts. In the introduction part the topic, importance, goal, hypothesis and the method of the research have been mentioned. In the first part, the historical background of Religious Vocational High Schools and some statistics related to them and the God's description in Divine religions and in the second part the applied research related to the topic and data analysis take place. In general evaluation and the conclusion part general, evaluation of the topic takes place. Key Words : Religious High schools, God, Religion, Description