Sosyal medya fenomenlerinin dini paylaşımlarının kız İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin dini hayatına etkisi: Konya örneği
The effect of religious posts of social media phenomena on the religious life of girls Imam Hatip High School students: Konya example
- Tez No: 987875
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
- Anahtar Kelimeler: İHL, Kız Öğrenciler, Dini Bilgi, Dini Hayat, Sosyal Medya, İnternet, Değişim, Imam Hatip High School (IHL), Female Students, Religious Knowledge, Religious Life, Social Media, Internet, Change
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Din, Allah tarafından insanlar için gönderilen kurallardır. Yani insanın varlığıyla birlikte din var olmuştur. Günümüz toplumunda dine dair bilgilerin öğrenilmesi direkt kaynaklardan değil de kitle iletişim araçları, medya özellikle son zamanlarda sosyal medya aracılığıyla olmaya başlamıştır. Sosyal medya sayesinde bilgiye erişim hızlanmıştır. Ancak o mecralarda paylaşılan her bilgi doğru olmadığı için kişilerin dini hayatlarını etkileyip, değiştirebilmektedir. Bu yüzden çalışmamızda sosyal medya da ön plana çıkan fenomenlerin dini paylaşımlarının imam hatip lisesi öğrencilerinin dini hayatına etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, amacı, önemi, problem cümlesi, yöntemi, evren ve örneklemi, sınırlılıkları verilen bir saha araştırmasıdır. İkinci bölümde ise, araştırmanın kuramsal çerçevesine yer verilmiştir. Din, dindarlık ve dini hayat; sosyal medya ve medya fenomenleri, din sosyal medya etkileşimi ve dini hayatın değişimi başlıkları bu alanda yapılmış çalışmalar ışığında ele alınmıştır. Araştırma evreni Konya'daki Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Örneklem ise, Konya'da merkez Meram ve Karatay ilçelerinde bulunan kız imam hatip lisesindeki sosyal medya fenomenlerini takip eden gönüllü öğrencilerden 500 kişi olarak tespit edilmiştir. Araştırma verileri, analizi ve bulgular 495 kişiden toplanan örneklem üzerinden nicel- betimsel bir çalışma olarak yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, soru formu aracılığıyla toplanan veriler ışığında analiz edilen bilgilere ve ulaşılan bulgulara yer verilmiştir. Sonuç 'da sosyal medya fenomenlerinin öğrencilerin dini hayatlarını sınırlı düzeyde etkilediği; kız öğrencilerin dini hayat ve dindarlıkları üzerinde aile, cami, Kuran kursu gibi geleneksel kurum ve medya araçlarının etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religion consists of the rules sent by Allah for humanity; thus, religion has existed since the beginning of human existence. In today's society, information about religion is increasingly acquired not through direct sources, but via mass communication tools, media, and particularly social media in recent times. While social media has accelerated access to information, the fact that not all shared information is accurate can influence and alter individuals' religious lives. Therefore, this study aims to measure the impact of religious posts by prominent social media influencers on the religious lives of Imam Hatip High School students.The research consists of three chapters. The first chapter is a field study providing the subject, objective, significance, problem statement, methodology, population and sample, and limitations of the research. The second chapter presents the theoretical framework of the study. Topics such as religion, religiosity, and religious life; social media and media influencers; and the interaction between religion and social media along with the transformation of religious life are discussed in light of existing literature.The research population consists of students from Girls' Anatolyian Imam Hatip High Schools in Konya. The sample was determined as 500 volunteer students who follow social media influencers in girls' imam hatip high schools located in the central Meram and Karatay districts of Konya. The research data, analysis, and findings were conducted as a quantitative-descriptive study based on a sample collected from 495 individuals. The third chapter includes the information analyzed and the findings reached in light of the data collected through a questionnaire.In the conclusion, it was determined that social media influencers affect students' religious lives at a limited level; instead, traditional institutions such as family, mosques, and Quran courses, as well as conventional media tools, remain effective on the religious lives and religiosity of female students.