Ülkü Tamer'in şiirlerinde izleksel yapı
Ülkü Tamer thematic structure of his poems
- Tez No: 385678
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ülkü Tamer, Poetry, Thematic Structure
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türk edebiyatında şair kimliği ile öne çıkan Ülkü Tamer (1937-…), şiirlerinin yanı sıra öykü, deneme, anı, antoloji ve fikir yazıları kaleme almıştır. Aynı zamanda oyunculuk ve gazetecilik de yapan sanatçı, çoğunluğu Batı edebiyatından olmak üzere yetmişin üzerinde eseri Türkiye Türkçesi'ne çevirmiştir. Bu çalışmada Ülkü Tamer'in şiirleri ve poetikası inceleme altına alınmıştır. İkinci Yeni şiiri içerisinde Ülkü Tamer'in yerinin ve şiirlerinin ele alındığı“Giriş”bölümünde, İkinci Yeni şiirinin ana özelliklerine yer verilerek Ülkü Tamer'in poetikası üzerinde durulmuştur. Çalışmanın temelini, on bir başlık altında izleksel açıdan ele alınan Ülkü Tamer'in şiirleri üzerine yapılan incelemeler oluşturmaktadır.“Kaos Ortamına Tutulan Işık: Umut”,“Modern Dünyada Toplumun Kurtarıcısı Rolüyle Çocuk”,“Doğadan Kopuş ve Toplumsal Yabancılaşma”,“Modernitenin Baskısı Altında Varoluş Sorunu”,“Kültürel Yozlaşma / Mekanikleşen İnsan”,“Varoluşun Kısıtlandığı Yerde Geçmişe Duyulan Özlem”,“Aidiyet Sorunu Yaşayan Bireyin Özgürlük Arayışı”,“Yalnızlığın Pasif İsyanı Olarak Bunaltı ve Huzursuzluk”,“Kalabalığın Yitik Ortamından Kaçış”,“Sınama Yolunda Başarısızlığın Habercisi: Umutsuzluk”,“Umut Kapısının Kapandığı Yerde Ölümün Olumlanması”başlıkları altında incelenen şiirler izleksel açıdan değerlendirilmiştir. Şiirlerin incelenmesi aşamasında teorik eserlerin yanı sıra felsefe, psikoloji, sosyoloji ve kişisel gelişim ile ilgili kaynaklardan da yararlanılarak öne sürülen değerlendirme ve savlar kanıtsanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak Ülkü Tamer'in şiirleri ve poetikasına ilişkin çıkarımların yapıldığı“Sonuç”bölümünün ardından, çalışmaya ışık tutan eserlerin yer aldığı“Kaynakça”ya yer verilmiştir. Açar Sözcükler: Ülkü Tamer, Şiir, İzleksel Yapı.
Özet (Çeviri)
Ülkü Tamer prominent Turkish literature with the identity of the poet (1937 -...), as well as the story of his poems, essays, memoirs, anthologies and has written articles idea. Acting and journalism at the same time, the artist, the majority of works of Western literature, including Turkey Turkish turned over seventy. Ülkü Tamer has been under scrutiny in this study poetry and poetics. New poetry and poetry in the second place Ülkü Tamer discussed the“Introduction”section, the second by including the main features of the new poetry, poetics, focused on Ülkü Tamer. Under the hood of the study on the basis of thematic perspective views are made on the Ülkü Tamer poems.“Chaos Environment Held Light: Hope”,“Role of the Modern World Children's Rescue Society”,“Break and Social Alienation from Nature”,“The Problem of Modernity Being Under Pressure”,“Cultural Corruption / Mechanical Olive Human”,“Longing for the Past Existence is Restricted on the Floor”,“The Problem of Belonging Looking Living Individual Freedom”,“Loneliness Anxiety and Restlessness as Passive Rebellion”,“Escape from the Crowd Subduction Setting”,“Towards a Test Failure Messenger: Desperation”,“Gate of Hope Collapsed and Affirmation of the Place of Death”poems thematic aspects examined under the headings of evaluated. Poems, as well as the phase of examining the theoretical works of philosophy, psychology, sociology, and personal development by making use of the resources involved with the evaluation and the arguments put forward studied. Based on the findings of the inferences made on Ülkü Tamer poetica poems and“Conclusion”section, then, the study sheds light on the works to the“References”or given.