İkinci yeni hareketi içinde Ülkü Tamer'in poetikası
The poeti̇c of Ülkü Tamer in ikinci yeni movement
- Tez No: 453070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKİ ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ülkü Tamer, İkinci Yeni, poetika, çocukluk, ölüm, yabancılaşma, şiir, gazete yazısı, Ülkü Tamer, İkinci Yeni, poetics, childhood, death, alineation, poem, newspaper article
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İkinci Yeni hareketinin önemli isimlerinden biri olan Ülkü Tamer, şiirlerinde merkeze aldığı çocukluk temasını ölüm, yabancılaşma ve doğa gibi temalarla estetik bir düzleme aktarır. Böylece şiirlerinde simgesel, psikolojik ve sosyolojik düzlemler iç içe geçer. Ülkü Tamer'in şiir serüveninde belli başlı iki dönem vardır: Bireyci bir poetika benimsediği ilk dönem ile toplumcu gerçekçi bir poetika benimsediği ikinci dönem. Şiirlerinin tema ve söylem seyri de bu dönemlere göre değişiklik gösterir. Ülkü Tamer poetika konusunda yazı yazmasa da gazete yazılarında bu konuya değinir. Biz bu çalışmada Ülkü Tamer'in az sayıdaki gazete yazılarından da yararlanarak onun poetikasını ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Ülkü Tamer, one of the significant names in İkinci Yeni movement, transfers the theme of childhood to an aesthetic level along with the themes such as death, alienation and nature. Thus, symbolic, psychological and sociological levels are embedded in his poetry. There are two main phases in his journey of poetry: the first period where adopts an individualistic policy and the second period where he adopts socialist realism. The theme and course of his discourse vary depending on the phases. Even though he does not write about poetry itself, he mentions poetry in his newspaper articles. In the present study, we tried to show his poetry using his newspaper articles as well.