Mesleki gelişim seminer çalışmalarının öğretmenler tarafından değerlendirilmesi örneklemi
Sampling teachers' evaluation of professional development seminars
- Tez No: 385691
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GANİME AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Çalışma, Mesleki Gelişim, Seminer, Hizmet İçi Eğitim, Öğretmen Yeterlikleri, Professional Training, Professional Development, Seminar, Inservice Training, Teacher Qualification
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Eğitimde ilerleme iyi eğitilmiş öğretmen, öğretmen eğitimi ise iyi planlanmış mesleki çalışma programları ile mümkündür. Günümüzde uygulanan mesleki çalışma programlarının ise etkililikten uzak olduğu görülmektedir. Bu araştırmada; ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin, sene başı ve sene sonunda gerçekleştirilen mesleki gelişim seminer çalışmaları hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak ve Ar-Ge çalışmalarına ışık tutmak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili, örneklemini Bahçelievler ilçesinde bulunan ilkokul ve ortaokullar oluşturmaktadır. Araştırmanın modeli nitel ve nicel birlikteliğinde karma bir yöntemdir. Nitel bölümde, 65 katılımcıyla yüz yüze yapılan, yarı yapılandırılmış“Mesleki Çalışmaları Değerlendirmeye Yönelik Öğretmen Görüşme Formu”kullanılarak elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Nicel bölümde ise, araştırmacılar tarafından hazırlanmış, güvenirliği 0,95 olarak bulunan ve 459 katılımcıya uygulanmış“Mesleki Gelişim Seminer Çalışmalarını Değerlendirme Envanteri”ölçeğinden elde edilen veriler frekans ve yüzde değerleri, aritmetik ortalama, T-testi ve one way ANOVA testi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçları 8 boyutta değerlendirilmiştir. Amaca uygunluk boyutunda, hizmet yılı değişkenine göre 20 yıl ve üzeri görev yapan öğretmenler lehine anlamlı bir farka rastlanmış, çalışmaların“amacına ulaşmayan program”olduğu tespit edilmiştir. İçerik uygunluğu boyutunda çalışma içeriklerinin“yetersiz ve bilinen konuların tekrarı”olduğu tespit edilmiştir. Süreç uygunluğu boyutunda, yöneticiler ve 51 yaş üstü öğretmenler lehine anlamlı bir farka rastlanmış, sürecin“verimsiz ve zaman kaybı”olduğu tespit edilmiştir. Öğreticilerin uygunluğu boyutunda bekârlar lehine anlamlı bir fark görülmüştür. Yöntem ve tekniklerin uygunluğu boyutunda, erkeklerin ve öğretmenlerin lehine anlamlı bir fark görülmüş, yöntem ve tekniklerin“sıkıcı, tek taraflı ve uygulamadan çok teorik bilgiye dayalı”olduğu tespit edilmiştir. Ortam ve teknik altyapı uygunluğu boyutunda erkekler, bekârlar ve yöneticiler lehine anlamlı fark görülmüş, çalışma ortamının teknolojiden uzak olduğu tespit edilmiştir. İhtiyaç uygunluğu boyutunda çalışmaların öğretmen ihtiyaçlarına uygun hazırlanmadığı tespit edilmiştir. Sonuçların amaca uygunluğu boyutunda yöneticiler, 51 ve üzeri yaş öğretmenler ve lisansüstü eğitim mezunları lehine anlamlı fark görülmüş, çalışma sonuçlarının“uygulamadan uzak ve formalite”olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The one of the important factor which affects the progress in education was the educated teachers whose education was planned professional training programs including professional qualifications. Today, it is seen that professional programs are far away from effectiveness. The aim of this research was to reveal the opinions of teachers and administrators who worked primary and secondary level in schools about the pre and post seminars at the beginning and at the end of academic years. Also the other aim of the research was to enlighten R&D practices. The universe of this research was the primary and secondary schools in Istanbul. The sample of the research was elementary and middle schools in Bahcelievler. The research method was done with mixed method. The qualitative part was done to evaluate the professional training and to produce questionnaire for survey analysis in quantitative part of the research. The structured interview which was prepared by the researchers was applied to 65 participants. The results of interview were analyzed by content analysis technique. Quantitatively, the data obtained from questionnaire which was“Evaluating Professional Development Seminar Instrument”and it was prepared by the researchers having 0.95 reliability. The questionnaire was applied to 459 participants and analyzed by using values of frequency and percent, mean, t-test, and one-way ANOVA. The result of the research was evaluated in 8 dimensions. In the dimension of relevance, there was more significant difference in favor of teachers working 20 year or more, according to service years variable and it was found that seminars were“not relevant programs.”In the dimension of appropriateness of the content, it was seen that content of the seminars was“inadequate and repeating of known-subjects.”There was more significant difference in the favor of teachers above 51 years old and principals for the appropriateness of duration dimension and it was seen that duration of the seminars was“inefficient and waste of time. There was more significant difference in the favor of single teachers for the appropriateness of instructor's dimension. In the appropriateness of methods and techniques dimension, more significant difference in the favor of male teacher was found and it was seen that methods and techniques were ”boring, one-sided and based on the theory.“ More significant difference in the favor of male, single teachers and principals was found for the appropriateness of environment and technical background dimension and it was seen that working environment is far from technology. It was identified that seminars are not suitable for needs of teachers for appropriateness of need dimension. More significant difference in the favor of teachers above 51 years old, teachers who have master degree and principals was found for the relevancy of results dimension and it was found that seminars' results are ”far from practice and formality."