Perakende lojistiği ve Trakya Bölgesinde bir çalışma
Retail logistics and a study in Trakya Region
  1. Tez No: 385708
  2. Yazar: TÜLAY SAYIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakende Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Perakende Lojistiği, Retail Management, Logistic Management, Retail Logistics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Perakende ve lojistik sektörlerinin Türkiye'deki gelişim sürecine bakıldığında birbirine benzer olduğu görülmektedir. Son yıllarda iki sektörde de önemli yatırımlar gerçekleşmiş, birçok yabancı sermaye ağırlıklı işletme pazara girerken rekabet artmış, artan rekabet yerel şirketleri de daha fazla gelişmeye ve büyümeye yöneltmiştir. Lojistik, perakendecilerin tüketici isteklerine anında karşılık verme yeteneğini arttırma, pazardaki konumunu koruma, iç pazarda ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü koruma konularında çok önemli bir araç haline gelmiştir. Dolayısıyla işletmelerin lojistik faaliyetlerindeki etkinliği ve verimliliği, öncelikle varlıklarını sürdürebilme sonrasında ise rekabet gücü kazanabilme anlamında önem teşkil etmektedir. Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde perakendecilik kavramının tanımlanmasına, perakendeciliğin dağıtım kanalındaki yerine, fonksiyonlarına, tarihsel gelişim sürecine ve perakende işletmelerin sınıflandırılmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde lojistik kavramı, uygulanan lojistik faaliyetler, lojistikte dış kaynak kullanımı ve günümüzde yeni ortaya çıkan özel lojistik alanları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde perakende lojistiği ve perakende tedarik zinciri faaliyetleri, perakende işletmelerin lojistik faaliyetleri sırasında yararlandıkları bilgi teknolojileri, lojistik hizmetleri, trafik örgütü ve yönetimi konuları üzerinde durulmuştur. Son bölüm olan uygulama aşamasında ise; Trakya Bölgesi'nde faaliyet gösteren perakende işletmeler üzerinde yapılan anket uygulamasının sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilerek, perakende işletmelerin lojistik faaliyetlerini uygulama durumları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we examine the developmental process of retail and logistic sectors in Turkey, we see that they resemble to each other. In recent years, remarkable investments have been made in both sectors, rivalry has increased due to the entrance of foreign capital enterprises into the market and increased rivalry directed the local entreprises to development and growth. Logistics has become a very important tool in terms of enhancing the ability of retailers to reciprocate the needs of the consumers right away, preserving the position in the market and protecting the competition strength in domestic and international markets. Thus, the effectiveness and productivity of enterprises in logistics operations is important for carrying on primarily and gaining competitive capacity. This thesis is composed of four parts. In the first part, the definition of retailing concept, the place of retailing in distribution channel, its functions, historical developmental process and classification of retail enterprises is given. In the second part, concept of logistics, current logistic operations, outsourcing in logistic and recent specific logistics areas is focused. In the third part, retail logistic and retail supply chain operations, information technologies benefited by retail enterprises during logistic operations, logistic services, traffic organization and management subjects were highlighted. In the last part which is implementation phase; the situation of implementing logistic operations of retail enterprises is identified via statistically analysing the results of the survey applied to retail enterprises operating in Trakya Region.