Kinetics of vapour phase production of ETBE
Gaz fazında ETBE üretiminin kinetiği
- Tez No: 38573
- Danışmanlar: PROF.DR. TİMUR DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ETBE üretimi mekanizması, moment tekniği, adsorpsiyon denge sabiti, ETBE production mechanism, moment technique, adsorption equilibrium constant
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz GAZ FAZINDA ETBE ÜRETİMİNİN KİNETİ?İ ÇERSÜ, Fulya Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur Doğu Ocak 1995, 123 sayfa MTBE ve ETBE gibi oksijenli maddelerin benzine ilave edilmesi, oktan kalitesini yükseltmekte ve aynı zamanda egzostan tam yanmamış hidrokarbon emisyonlarını azaltmaktadır. Bu çalışmanın ilk kısmında, ETBE'nin gaz fazı üretiminin kinetiği sabit yataklı bir reaktörde katalizör olarak Amberlyst-15 kullanılarak araştırılmıştır. îzobütilenin ETBE'ye dönüşümü ve aynı zamanda seçiciliği, farklı alıkonuş sürelerinde, 75 °C ile 115 °C arasındaki sıcaklıklarda araştırılmıştır. Eser miktarda buılunan dietileter, tersiyer bütanol ve diizobütilenin sadece yüksek sıcaklık ve yüksek alıkonuş sürelerinde oluştuğu gösterilmiştir.Genellikle seçicilik bire ulaşmaktadır. Toplam dönüşüm miktarı, reaksiyonun tersinir ve egzotermik karakteri ile sınırlı kalmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında; hem reaktanların hem de ETBE'nin adsorpsiyon denge sabitleri moment kinetiği kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, etanolun adsorpsiyon denge sabitinin diğer örneklerininkinden yirmi kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Detaylı bir araştırma ; Langmuir-Hinshelwood tipinde bir tepkime hız ifadesinin kinetik verilerle iyi bir uyum sağladığını ortaya koymuştur. Gözenek difüzyon vdirenci ve film kütle transfer direncinin gözlenen tepkime hızına etkisinin ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS OF VAPOUR PHASE PRODUCTION OF ETBE ÇERSÜ, Fulya M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Timur Doğu January, 1995, 123 pages Addition of oxygenates such as MTBE and ETBE into the gasoline increases the octane quality and also decreases the unburned hydrocarbon emissions from the exhaust. In the first part of this work, kinetics of vapour phase production of ETBE was investigated using Amberlyst-15 as a catalyst in a fixed bed reactor. Conversion of isobutylene to ETBE and also selectivity were searched in the temperature range of 75°C -115°C at different space times. It was shown that, trace amounts of diethyl ether, tert-butanol and diisobutylene were observed only at high temperatures and high space times. In most of the runs selectivity values reached to unity. The overall conversion is limited by the exothermic-reversible character of the reaction. In the second part of the work, adsorption equilibrium constants of both reactants and ETBE were evaluated using the moment technique. Results indicated that adsorption equilibrium constant of ethanol was about twenty times larger than that of other species. A detailed investigation showed that, a Langmuir-Hinshelwood type of rate expression gave good aggreement with the kinetic data. Effects of pore diffusion and film mass transfer resistance on the observed rates are found to be negligible. Ill