Gelişen teknoloji ile birlikte dijital illüstrasyonun günümüz grafik tasarımına etkileri
Digital illustartion with emerging tecnologies impact on contemporary graphic design
- Tez No: 385745
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. KUBİLAY DAĞBATIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, dijital illüstrasyon, illüstrasyon teknikleri, Illustration, digital illustration, illustration techniques
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde bilgisayar teknolojisinin, mimariden haberleşmeye, sosyoljiden tıpa kadar her alandaki ihtiyaçlara cevap verecek seviyede olduğunu söylemek mümkün. Grafik tasarım, bilgisayar tekniğinin en geniş kapsamda uygulanıldığı alanlardır biridir. Grafik tasarımın bütün evreleri artık bilgisayar ortamında uygulanabilmektedir. Grafik tasarımın önemli bir parçası olan illüstrasyon, ilerleyen teknoloji sayesinde bilgisayar ortamında da gerçekleştirilebilmektedir. Klasik metotlarla uzun süreçlerde hazırlanan illüstrasyon çalışmalarını, bilgisyar yardımı ile çok daha kısa zaman zarfında tamamlamak mümkündür. Bu sürecin kısalmasının en büyük nedeni, tasarımcının kısa sürede tuşlar ve maouse ile basit komutlar vererek, çalışma üzerinde gereken düzenlemeleri yapabilmesidir. Ayrıca geleneksek tekniklerle yapılmış tasarımlar da bilgisayar ortamına taşınarak, üzerinde çizim ve renklendirme gibi değişiklikler yapmak mümkündür. İster klasik yöntemlerle isterse bilgisayar ortamında yapılmış olsun, bir illüstrasyonda belirlenen ve verilmek istenen konu, sanatçının yaratıcılığına gerek duyar. İllüstrasyon, iletişim ve görsel iletişimde yaşamsal bir öneme sahiptir. Günlük yaşantımızın hemen hemen her bölümüne girmiş olan illüstrasyonu, bir anlığına günümüzde kullanıldığı yerlerden ve tarihin tozlu sayfalarından kaldırdığımızı düşünürsek; şu an kullandığımız yazının bile illüstrasyonun evrim geçirmiş hali olduğu düşünüldüğünde, geçmişle bağlantımızın kopacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bu tez iki ana hat çevrçevesinde ilerliyor. İlk olarak illüstrasyonun elle yapıldığı, teknolojinin buna destekçi ve yardımcı olamadığı dönemlerde illüstrasyonun nasıl yapıldığından, daha sonrasında günümüzde hangi teknolojilerin altında ve nasıl şekillendiğinden bahsedeceğim. Zamanın temposu ile hayatımıza giren teknolojik aletlerin illüstrasyona katkısından , gününmüzdeki grafik tasarımı ne denli değiştirip geliştirdiğinden bahsedeceğim. Yazının ikinci önemli noktası illüstrasyonun günümüz grafik tasarımına etkileridir. İlerleyen teknoloji sayesinde grafik tasarım ve grafik tasarım ürünlerine uyarlanan illüstrasyonlardan behsedeceğim. Asıl anlatmak istediğim ise ,llüstrasyonun tüm bu gelşim süreçlerinden sonra günümüze kadar gelerek dijital ortamda uygulanıyor olmasının grafik tasarıma etkileridir. Sanatlarında derin değişimler yapmak için sürekli araştırma ve çalışma içinde bulunan günümüz sanatçıları, teknolojinin getirdiği yeni malzeme ve teknik olanaklar ile yeni anlatım yolları aramaktadırlar. Kullanılmakta olan klasik çizim araçlarının yanı sıra, bilgisayar teknolojisinde yaşanan büyük gelişmelerin sağladığı kolaylıklar nedeni ile bilgisayarın illüstrasyon alanında her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmektedir.Hatta öyledir ki şuanda günümüzde gördüğümüz grafik ürünlerdeki illüstrasyon çalışmaları büyük ölçüde bilgisyar ortamında uygulanmaktadır. Bu araştırma elle yapılan illüstrasyon tekniklerinden, dijital illüstrasyon tekniği ile yapılan illistrasyonun farklılıklarını göstererek, teknolojinin günümüz grafik tasarımına etkilerini anlatmak, temel bilgileri iletmek ve bundan sonra bu konu ile ilgili yapılacak çalışmalara kaynak olması amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, computer technology is capable of answering anything we ask for even from architectual to communication, from sociology to medicine etc. Graphic design is one of the most using technique of computer. Every step of graphic design is available to use on the computer. The one of the most important part of graphic design is illustration and now we can use it on computer. Before, illustration works took for hours but now it's possible to complete it with the help of computer. It's perfectible real quick because the designer use mouse and simple keys and it makes it even easier. Besides, it's possible to move the designs made with traditional techniques to computer and it's easier to make differences like drawing, colouration on it. Whether classical techniques or not, the subject and the main idea on the illustration needs the creativity of the designer. İllustration is vitally significant on communication and visual communication. If we think about removing the illustration, the connection between the past and today will be seperate because even the writing we use today is the evolved version of illustration. The thesis is about two important things. Firstly, how to make illustration with no technology, how people make illustration by hand. And after that, i'm going to talk about today and how we make illustration with technology and how it take shape. You'll see how the illustration has changed and improved by technological devices. The second important idea of the this thesis is the effects of illustration on today's graphic designs. The main thing what i actually want to talk about is the effects after that period change. The artworkers who wants to make deep changings, keeps searching and working. They want to use the contexts of the technology. Apart of the current drawing tools, thanks to the changings of computer technology it becomes common using computers by doing illustrations. Actually, today almost all of the graphic products' illustrations are made by computers. This research shows the differences between the handwritten illustrations and digital illustrations, it explains the effects of technology on today's graphic designs and it gives the base information about illustration and also it aims being the source of new researchs.