20. yüzyılda Türkiye'de gelinliğin değişimi ve etkileyen nedenler
Conversion of wedding dresses in 20th century in Turkey and reasons of the change
- Tez No: 385746
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Gelinlik, 20. Yüzyılda Türkiye'de Gelinlik, Gelinliğin Değişimini Etkileyenler, Gelinlik Tarihi, White Wedding Gown, Wedding Gown In 20th Century In Turkey, Factors Which Effected Wedding Gowns, Wedding Dress History
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Evlilik, her toplumda olan bir olgudur ve zaman ilerledikçe düğün ve gelinlik terimleri de gelişmeye başlamıştır. Evlenme, düğün ve gelinlikler her toplumun kültürüne göre, farklı özellikler taşımaktadır. Bu özellikler ile o toplumun kültür zenginliği, değerleri, mevkileri anlaşılabilmektedir. Kullanılan aksesuarlar, sembolik anlamlar, statü göstergesi, gelinliği tamamlayıcı olarak kullanılmıştır. Dünya'daki iletişiminin artmasıyla başlayan küreselleşme, 20. yüzyılda Türkiye'de gelinlik modasında da görülmektedir. Bu değişimi etkileyen unsurlar incelenmiştir. Dönem içerisinde değişime uğrayan aksesuarlar, süsleme malzemeleri ve kullanılan kumaşlar da incelenmişlerdir. Elde edilen sonuçlarla 20. Yüzyıl Türkiye gelinlik modası ele alınarak çağdaş uygulamaların çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage is a phenomenon in every society. As centuries passed, wedding terms and bridal gown terms are also started to evolve. Every society has different features (aspect, characteristics) in marriage, wedding ceremonies and bridal gowns according to their culture. With those features, cultural richness, moral values and social status of the society can be understood. Accessories, symbolic meanings and social status are used as subsidiary in wedding costumes. Globalization which started with the communication developments is being seen in the 20th century Turkish wedding gown fashion. The factors that lead to alteration have been investigated. Accessories, ornamentation materials and fabrics which had changed in that era, are investigated. 20th century Turkish wedding gown fashion is considered with the results obtained and modern designs are implemented.