16.yy.Osmanlı Dönemi çini ve seramik sanatının farklı malzeme ve tekniklerle aksesuar tasarımlarına uyarlanması
16.yy. adapting to Ottoman tiles and ceramics of different materials and techniques with the accessory design
  1. Tez No: 385751
  2. Yazar: GÜLNEHAR FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çini, Seramik, Sanat, Tekstil, Tasarım, Tile, Ceramics, Art, Textiles, Design
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Çini ve seramik, tarihin ilk dönemlerinden beri önemini korumuş, üretildiği dönemin, desen, tasarım ve kompozisyon özelliklerini yansıtan, sanat değeri yüksek eserler ile kendini göstermiştir. Eski Uygarlıkların, basit ve tek renkli eşyalarıyla başlayan bu sanat, Selçuklular zamanında, hızla gelişmiştir. Beylikler Devri çini sanatı; Selçuklu mozaik tekniği ile, Osmanlıların renkli sır tekniğinin birleştiği bir geçiş devri olmuştur. Osmanlı mimarisinde çini, önemli bir dekoratif unsur olarak dikkat çeker. 16. Yüzyılda, çini ve seramik sanatı, Osmanlı'da, en görkemli dönemini yaşar. Kütahya Çiniciliğinden sonra, Çanakkale Seramikleri de, orijinal desenleriyle, en ilgi çekici örneklerini vermiştir. Cumhuriyet ile birlikte, Çağdaş Türk Seramik Sanatı, önemli gelişmeler kaydetmiş, ülke genelinde, kendini kanıtlamış sanatçılarla ivme kazanmıştır. Günümüzde, çini ve seramik sanatı, binaların yüzey süslemeleri, ressamların tabloları, heykeller, takılar ve ev aksesuarı olarak, farklı yüzey elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Tekstilde, şov amaçlı ve giysi yüzeylerinde farklı bir teknik olarak kullanımı tercih edilmektedir. Sanatçıların, ulaşabilecekleri her türlü özgün tasarımlarda, çini ve seramik sanatı, giderek artan bir yoğunlukla kullanılmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tiles and ceramics, has maintained its importance since the date of the first period, the period of production, patterns, reflecting the design and composition, with high artistic value has shown itself works. Ancient Civilizations of this art began with a simple, single-color objects, Seljuk, developed rapidly. Principalities Period tile art; Seljuk mosaic technique, there has been a transition period in which the Ottoman Empire joined the colored glaze techniques. Ottoman architecture in China, attracts attention as an important decorative element. In the 16th Century, tile and ceramic art, the Ottoman Empire, lived the most glorious period. After Kütahya tiles, the Canakkale Ceramics, with the original pattern, gave the most interesting examples. With the Republic of Modern Turkish ceramic art, has made significant progress, the country has gained momentum with a proven performer. Today, tiles and ceramics, the building of surface decorations, tables of painters, sculptures, jewelery and home accessories as are used in order to obtain different surfaces. Textile, to use a different technique for show purposes and garment surface is preferred. Artists, all kinds of unique designs they can, tile and ceramic art, has been used in a growing intensity.