Fantezi iplikler ve fantezi ipliklerle dokunmuş kumaşlar
Fancy yarns and fabrics woven with fancy yarns
  1. Tez No: 385752
  2. Yazar: HALUK DUĞA
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM R. TEMİR GÖKÇELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Crafts, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fantezi, İplik, Fantezi İplik, Fantezi Kumaş, Fancy, Yarn, Fancy Yarn, Fancy Fabric
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Fantezi iplikler ve fantezi ipliklerle dokunan kumaşlar günümüzde tekstil alanında özel bir yere sahiptirler. Fantezi iplikler karakteristik özellikleri bakımından normal ipliklerden farklı yapıdadırlar. Bu nedenle üretim teknikleri de farklılık göstermektedir. Bu ipliklerle dokunan kumaşlar da; tasarlanan kumaşa kattığı estetik değer, kullanılan örgüler, teknik hesapları ve üretim teknikleri açısından diğerlerinden farklıdır. Bu çalışmada; İpliğin ham maddesi olan elyaf türleri ve özellikleri incelendikten sonra iplik türleri, üretim yöntemleri ve iplik hesapları irdelenmiştir. Devamında fantezi iplikler ve fantezi ipliklerin üretim teknikleri hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Piyasada bulunan fantezi iplik ve özellikleri hakkında örneklendirmeler yapılmıştır. Fantezi örgüler ve fantezi ipliklerle dokunan fantezi kumaşların tasarımı, üretim raporları ile birlikte incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fancy yarns and fabrics, woven with fancy yarns have a special place in the textile in our day. Fancy yarns have different constructions from normal yarns from the point of their characteristic specifications. Thus, their production techniques differ. The fabrics, which are woven with these yarns, are also different from the point of knitting, adding aesthetic value to the designed fabric, technical calculations and production techniques In this study; the fiber types, which are the raw material of the yarn, yarn types, production methods and yarn calculations are probed and a general information in regard to fancy yarns and production of fancy yarns are given. The fancy yarns, which are available in the market, are exemplified. The design of the fabrics, which are woven with fancy yarns, are examined along with production reports and the study is completed.