Factors influencing relations between China and Russia in Central Asia: Conflict or cooperation?
Çin ve Rusya arasındaki ilişkileri etkileyen Orta Asya'daki faktörler: Çatışma mı işbirliği mi?
- Tez No: 385768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZUOLAS BAGDONAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ç in, Rusya, Orta Asya, Güvenlik, Enerji, ABD, ŞİÖ, China, Russia, Central Asia, Security, Energy, SCO
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çin ve Rusya arasındaki ilişkileri etkileyen Orta Asya'daki faktörler: Çatışma mı İşbirliği mi? Sovyetler Birliği'nin çöküşü, Çin'in Orta Asya'ya nüfuz etmesi için nadir fırsatlar açtı. Çin'in güçlenmesi ve Orta Asya ile aktif enerji işbirliğine binaen, Çin'in Orta Asya da artan faaliyetleri Rusya'yı alarma geçirdi.(Şanghay İşbirliği Örgütü)ŞİÖ'nün aralarındaki enerji rekabeti ve fikir uyuşmazlığı Çin ve Rusya arasında çatışmaya yol açabilir. Ancak, bölgesel güvenliği sağlamak ve Orta Asya'da ABD etkisini azaltmak amacıyla, Çin ve Rusya Orta Asya'da birbirleriyle işbirliğine de yanaşması gerekmektedir.Peki Orta Asya'da Çin-Rusya arasındaki ilişkileri etkileyen faktörler nelerdir?Çin Orta Asya'da mevcut düzenden memnun mu değil mi? Çin ve Rusya birbirleriyle işbirliğine yanaşacak mı ya da gelecekte çatışmaya mı girecekler? Bu yazıda bu sorulara cevap vermeye çalışılıyor. Sadece Çin'in geleceği ve Rusya'yla ilişkilerin Orta Asya'daki bölgesel istikrarı etkileyebileceği değil, aynı zamanda bu durumun Çin'in enerji güvenliği ve sınır güvenliği konusunda stratejik bir öneme sahip olması da söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Factors Influencing Relations between China and Russia in Central Asia: Conflict or Cooperation? The collapse of the Soviet Union opened up rare opportunities for China to influence Central Asia. Due to China's rising and the active energy cooperation with Central Asia, China's increased activities in Central Asia caused Russia's alert. The energy competition and the divergence in the SCO may lead to conflict between China and Russia. However, in order to maintain regional security and reduce the US influence in Central Asia, China and Russia need to cooperate with each other as well. What factors will influence the relations between China-Russia in Central Asia? Is China satisfied the current order in Central Asia? Will China and Russia cooperate with each other or have conflicts in the future? This thesis seeks to address these questions. Not only because the future direction of China and Russia's relations may influence the regional stability in Central Asia, but also because it has strategic significance in world's politics.