İnovatif ve negatif entropik stratejilerin kurumsal kimliğe etkisi üzerine bir uygulama
A practice about the effects of innovative and negative entropic strategies on corporate identity
  1. Tez No: 385767
  2. Yazar: TARKAN GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVA STAUB
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sert Kurumsal Kimlik Sürücüleri, Yumuşak Kurumsal Kimlik Sürücüleri, Strateji, İnovasyon, Sosyal İnovasyon, Entropi, Negentropi, Bilgi, Kaos, Değişim, Sürdürülebilirlik, Sistem, Hard Corporate Identity Drivers, Soft Corporate Identity Drivers, Strategy, Innovation, Social Innovation, Entropy, Negentropy, Knowledge, Chaos, Change, Sustainability, System
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bugün yeryüzü ve uzamında; organizasyonların en önemli söylemi haline gelmiş bulunan kurum kimliğinde, rekabetin değişmez mihenk taşı inovasyon ve dikkatlerimizi var olan her şeyin biyolojik saatlerinin bulunduğu olgusuna çevirmemize sebep olan entropi paradigmalarının varlığı geri dönülemez kazanımlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendi ölçeklerinde düzeltici, düzenleyici ve hayatın idamesine yönelik bir yapıya sahip kurumsal kimlikleri gerçekleştirmek, bütün kurum çalışan ve bileşenlerinin müşterek görevidir. Kurumlarda verilen hizmet ya da ürünün kalitesi, her piyasada önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden; iş akış seyrinin doğal bir getirisi olarak; yalın üretim, kaizen, 6 sigma gibi kalite yaklaşımlarına ve ISO 9000 / 14000 ve SA 8000 gibi kalite standartlarına yönelen organizasyonlarda, kurumsal kimliği bütüncül bir yaklaşımla analiz etmek gerekliliğine gelinmiştir. Zira, değişimin girdabındaki dönüşen yönetici ve yönetim kültürünün alaşımlarının daha anlaşılır zenginliğe erişmeye başlandığı günümüzde bununla beraber simetrik ve asimetrik süreçlerin rastlantısallığındaki süreçlere tabi her çözümün, beraberinde problemleri de getirebildiği aşikardır. Bu araştırmanın giriş bölümünün ilk kısmında; hep keşfeden, daima fark ederek gelişen dünyada; görülen değişiklikler üzerinde durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümü olan kavramsal çerçevenin ilk kısmında; öncelikle“kurumsal kimlik”kavramı ele alınmış ve bu kavramla ilgili literatürde geçen unsur ve bileşenleri; bu alanda yeni bir anlayış olma yolunda“sert ve yumuşak kurumsal kimlik sürücüleri”olarak yeniden karakterize edilmiş, ardından sosyal bir varlık olan kurumsal kimliklerde geleceği görme ve şekillendirme çerçevesiyle şekillendirilmiştir. Kavramsal çerçevenin ikinci kısmında; inovasyon kavramı, üçüncü kısmında entropi kavramı; terminoloji ve çıkış noktalarının rezonansları kapsamında irdelenmiş, kurum kimliğindeki güncel yansımaları tecrübe edilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümü olan hipotez geliştirme bölümünde ise; inovatif ve negatif entropik stratejilerin kurumsal kimliğe olan etkileri ile kurumsal kimlik ve sürdürülebilirlik ilişkisi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın dördüncü bölümü olan uygulama bölümünde; çalışmayı tekemmül ettirecek bir yapısal eşitlik modeli ve ölçekler kurgulanmış, araştırmanın konusu ve genel bilgilerinin ışığında, bahse konu kavramların araştırma bulgularına yer verilmiştir. Bu noktada; iki akademisyenin de yardımı alınarak bu çalışmayı tanımlama amaçlı ve özgün kurumsal kimlik karması, negatif entropi, kurumsal davranış ve pazarlama ölçekleri geliştirilmiş, araştırmaya ve literatüre kazandırılmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde ise; sonraki araştırmalarda da kullanılmak üzere inovatif ve negatif entropik stratejilerin kurumsal kimliğe etkileri üzerine yapılmış uygulamanın bulguları kullanıma sunulmuş ve nihayetinde ilgili mütalaa sonuçları verilmiştir. Geniş literatür taramasında; yerli ve yabancı yazında konuya farklı açılardan bakan çalışmalar bulunmuş olmasına rağmen, bu ilişkiyi direkt araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Literatürdeki bu boşluk göz önünde bulundurulduğunda yapılan bu çalışmayla; özellikle yeni yeni anlaşılmaya başlanan ve gelişen dünyanın her penceresinde yenilenmek durumundaki kurumsal kimlik konusuna katkı sağlanması, sürücülerine perspektif verilmesi ve bu konuda çalışma yapan araştırmacı, yönetici ve liderlere bir yol çizilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede; literatür taraması sonucu geliştirilen,“İnovatif ve Negatif Entropik Stratejilerin Kurumsal Kimliğe Etkisi”belirleyicilerinin rolünü tanımlayan araştırma modeli test edilmiş, yapılan anket çalışması ile konunun ampirik boyutu ele alınarak, araştırmanın sonucuna ulaşılmıştır. İnsanın henüz kıymetlendirilemediği dünyadaki paydaş ve hissedarlarına; önemlisin, mesajı verebilecek genel geçer kurumsal kimliklere atfen yapılan bu çalışmada; veriler, yargısal örnekleme metoduyla derlenmiş ve SPSS modeli ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, innovation, a constant benchmark of competition and entropy paradigms which turn our attention to the phenomenon that everything has biological clocks, have been turned out to be irreversible achievements in the corporate identity which is an important rhetoric for organizations in the world and its space. For all corporate employees and its constituents, it is a common task to realize corporate identities with a corrective, regulatory and surviving pattern in their own scale. The quality of products and services the corporate offering have a crucial role in each market. It's therefore applicable to examine organizations as a whole which are approaching quality standards like ISO 9000/14000 and SA8000, and quality manners like simple production, kaizen, 6 sigma as a result of the work flow. Because, as today the culture of management and executive compositions transforming in the evolution is achieving more comprehensible wealthiness, it's obvious that any solutions for processes subject to the randomness of symmetric and asymmetric processes are accompanied by problems. The first section of introductory chapter of this study focuses on changes in the world ever exploring and developing with recognition. The first part of the second chapter of the study, conceptual framework, focuses on concept of“corporate identity”and recharacterizes the elements and components of this concept as“hard and soft corporate identity drivers”in the manner of establishing a new percept in this area and then figures corporate identity as a social being in the frame of the projection and designing ability. While the second part of the conceptual framework focuses on the innovation concept, the third part is about entropy concept in the manner of terminology and resonances of the starting points and current reflections in the corporate identity. The third section of the study on the development of hypothesis focuses on the relationship between effects of innovative and negative entropy strategies on corporate identity and sustainability. In the fourth section of the study, practice section, a structural equation model and scales are built to mature the study, and taking into account the subject of study and general information, study findings of related concepts are discussed. At this point, with the help of two academician, a unique corporate identity combination aiming to define the study, negative entropy, corporate behavior and marketing scales have been developed and brought to the study and literature. In the conclusion section of the study, the results of the practice evaluating the effects of innovative and negative entropy strategies on corporate identity have been made available and finally relevant opinions submitted. A study directly evaluating this relationship couldn't be found in the extensive literature search, however there are some studies in both local and foreign literature approaching the subject from different perspectives. Considering the lack of such a study, this study aims especially to contribute to the concept of the corporate identity which is just begun to be understood and needs to be renewed in every part of the world, and to give perspective to its drivers and to lead investigators, executives and leaders studying in this subject. In this context, the study model which has been developed following literature research and is defining the roles of determinants of“Effects of Innovative and Negative Entropy Strategies on Corporate Identity”has been tested, empirical dimension of the subject has been discussed and a conclusion has been drawn. This study is attributed to generally accepted corporate identities reminding partners and co - partners who are yet to be appreciated in this world that they are important. Data is compiled with judgement sampling method and analyzed with SPSS model.