Meşrutiyet Dönemi'nde iki gazeteci eğitimci Ahmed Midhat ve İsmail Gaspıralı'nın eğitim görüşlerinin karşılaştırılması
Two journalist and educators in the Era of Meşrutiyet: The comparison of educational ideas of Ahmed Midaht and İsmail Gaspıralı
- Tez No: 385772
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKAN KARATAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ahmed Midhat, İsmail Gaspıralı, Türkiye Cumhuriyeti, Meşrutiyet, Education, Ahmed Midhat, İsmail Gaspıralı, Republic of Turkey
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fatih Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma modern Türkiye'nin kuruluşuyla beraber şekillenen Türk Eğitim düşüncesinin oluşumunu ve kuruluşunu tanımaya, iki aydın gazeteci-eğitimci Ahmed Midhat'ın ve İsmal Gaspıralı'nın eğitim çalışmalarını inceleyerek, karşılaştırma yapmaya yöneliktir. Ahmed Midhat ve İsmail Gaspıralı Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet Dönemi'nde yaşamış ve yazın hayatlarıyla aktif rol oynamışlardır. Çalışmada iki ismin yaşamış oldukları dönemi anlamak adına Osmanlı toplum yapısı, siyasal süreç ve eğitim ortamı tanıtılmıştır. Bu süreç, karışıklıkların yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ardından Ahmed Midhat ve İsmail Gaspıralı'nın biyografilerine yer verilerek aldıkları eğitime, düşünce dünyalarında etkili olan kişilere ve olaylara değinilmiştir. Eğitimci kişiliklerini ortaya koymak adına yazar olarak eğitimci yönlerine, gazeteci olarak eğitimci yönlerine ve öğretmenlik uygulamalarına yer verilmiştir. Eğitim alanında yapmış oldukları çalışmalar, eğitime dair fikirlerini ortaya koydukları yazılar incelenmiştir. Eğitime yükledikleri siyasal, ekonomik ve sosyal işlevler incelenmiştir. Her iki isim eğitimi maddi ve manevi gelişimi sağlama adına araç olarak görmüş, temel nokta olan okuma-yazmadan başlayarak, çalışmalarını devam ettirmişlerdir. Ahmed Midhat ve İsmail Gaspıralı'nın birçok görüşünün örtüştüğü görülürken yaşadıkları coğrafyanın etkisiyle görüşlerinde bazı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the formation of Turkish Education system, which was established along with modern Turkey, through examining and comparing the related studies of the two prominent figures of the Constitutional Monarchy Period of Ottoman Empire, two journalists and intellectuals who played an active role by their publications in the era: Ahmed Midhat and İsmail Gaspıralı. In this study, the social structure of the Ottoman Empire and the political and the educational environment are introduced in order to facilitate an understanding of the period these two wise man lived. The period appeared and recognized to be a time of disordinance and disturbance. Subsequently, the biographies of the intellectuals are introduced as to touch upon their educational level and the individuals and incidences that have licked their thoughts and ideas into shape. When these biographies are examined, it is revealed that both their authorial and journalistic studies are at one point directed to and served educational purposes. To that end, in this research, their studies on the field of education where we can trace their ideas of education, and also the political, economic, and social functions they attributed to education are investigated. Both Ahmed Midhat and İsmail Gaspıralı took education as a tool to fulfill spiritual mental development. They aimed to boost literacy by implanting the love of learning to the minds. As can be seen in this research Ahmed Midhat and İsmail Gaspıralı shared much commonalities in their ideas about educational system, yet of course, due to the geography and the disturbed times they lived in there are also differences of opinions.