The role of corporate social responsibility in gaining competitive advantage: The case of Starbucks
Rekabet avantajı kazanma kurumsal sosyal sorumluluk rolü: Starbucks örneği
- Tez No: 385773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL ASİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Starbucks, Kurumsal Web Sitesi Ve İletişim Modelleri İle KSS, Rekabet Avantajı, Hissedar, Müşteri Hizmetleri, Corporate Social Responsibility, Starbucks, CSR via corporate website & communication models, Competitive Advantage, Stakeholder, Customer Service
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, Starbucks'ın kurumsal sosyal sorumluluğu uzun vade stratejisi olarak kullanıp, iş dünyasında nasıl başarılı olduğu örneğiyle, kurumsal sosyal sorumluluğun rekabet avantajı elde etmedeki rolünü inceler. Startbucks'ın çevreye zarar vermemek için yeni teknolojiler kullanarak maliyeti düşürmesiyle, Starbucks'ın bir içecek şirketi olarak kurumsal sosyal sorumluluk stratejisini nasıl ele aldığı bu çalışmada işlenmiştir. Çalışma, Starbucks'ın kendi sektöründe rekabet avantajını elde etmedeki başarısını araştırmaktadır. İlk kısımda, müşteri hizmet ilişki hareketleri oluşturmanın önemini, şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk oluşturma nedeni ve bununla ne elde etmeyi düşündükleri gösterilmektedir. Çalışmadaki diğer bir tartışma konusu da, etkili kurumsal sosyal sorumluluk iletişimi ile ilgili teorilerden oluşmaktadır. İkinci kısımda, bu iletişimin içeriği ve hissedarlar için şirketler tarafından oluşturulan mesajın sebebi, Hallahan'ın teorisinin yanı sıra Pebble'nin Hissedar metodu çerçevesinde tartışılmıştır. Ayrıca Starbucks'ın mesajının onu ele alanlar tarafından ne anlam ifade ettiği ve Starbucks tarafından ne söylendiğinin bilimsel analizi yapılmıştır. Üçüncü bölümde içerik; ön sayfa, iki alt sayfa ve Starbucks KSS raporları şeklinde dört kısımda incelenmiştir. Ayrıca bu araştırmada Starbucks'ın, yoksullara yardım etmesinden,bir çok noktada ortak çevre kaygıları taşıyan etnik program kaynaklarına toplum hizmeti sunmasına kadar kurumsal sosyal sorumluluk adına gösterdiği çabaları gözlemleyebilmekteyiz. Son olarak bu çalışma Starbucks'ın kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını ve kurumsal sosyal sorumluluk iletişimini, ilişlilerini ve görevlerini gerçekleştirirken internet iletişimini kullanmada var olan şansları değerlendirirken sarfedilen çabalarını araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies The Role of Corporate Social Responsibility in Gaining Competitive Advantage:“The Case of Starbucks”in respect to investigate how Starbucks Company succeeds in a business world by using Corporate Social Responsibility as a long term strategy. While, the subject deals with a coffee beverage company“Starbucks”and Corporate Social Responsibility strategy in terms of how Starbucks Company can run business by using innovative technologies to increase the products and reduce costs and no damage to the environment. Also, the study explores how Starbucks Company succeeds in gaining a competitive advantage in its business. Firstly, the initial part of the paper aims to show how important it is to establish Customer service relationships actions and why organizations offer Corporate Social Responsibility and what they think they can get out of it. Next the paper discusses the theories making up effective Corporate Social Responsibility communication. Secondly, the study comprises of what is the content of the communication and what the reason such a message was initiated by the organization for its stakeholders in this part Hallahan's theory of framing, as well as pebble's stakeholder method will be discussed. Also a scientific analysis of Starbucks message, those who receive it and how they give meaning to what has been said by Starbucks will be presented. Thirdly, the content will be analyzed in four parts: front page, 2 subpages and the CSR reports of Starbucks. We can observe from such an analysis what Starbucks has been able to achieve through its Corporate Social Responsibility efforts which are ranging from helping the poor and offering community services to sourcing of ethical programs and having concerns for the common environment in a number of different directions. Finally, the study investigates Starbucks Corporate Social Responsibility efforts and getting on board with the available chances for the online communication its efforts to make the reality of Corporate Social Responsibility communication a possibility and relationships and commitment.