Hikmet gazetesi (İnceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler)
Hikmet newspaper (Analysis, analytical index, selected texts)
- Tez No: 891669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hikmet Gazetesi, II. Meşrutiyet, Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi, Hikmet Newspaper, II. Constitutional Monarchy, Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 791
Özet
Hikmet gazetesi Meşrutiyet Dönemi'nde 21 Nisan 1910-28 Eylül 1912 tarihleri arasında yayımlanan haftalık bir gazetedir. 75. sayısının yayımlandığı 8 Eylül 1327'den sonra yayın hayatına bir sene ara veren gazete 9 Eylül 1328'de tekrar yayımlanmaya başlamış fakat 77. sayıda yayımlanan bir yazı nedeniyle kapatılmıştır. Bu çalışmada gazetenin tüm nüshaları yani 77 sayısı ve 4 ek nüshası incelenmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde Osmanlı basın tarihinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde gazetenin şekil ve içerik özellikleri verilmiş, yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yazar adlarına ve konularına göre oluşturulmuş iki fihrist yer almaktadır. Dördüncü bölümde gazeteden seçilen metinler Latin harflerine aktarılmıştır. Sonuç bölümünde ise gazete hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Hikmet gazetesinde yayımlanan yazılar göz önünde bulundurulduğunda gazetenin çok zengin bir içeriğe sahip olduğu söylenebilir. Gazetede siyasetten ekonomiye, edebiyattan tasavvufa, sosyal meselelerden bilime kadar birçok farklı konuda yazı bulunmaktadır. Gazetenin, yayın hayatında olduğu zamana yani II. Meşrutiyet Dönemi'ne ışık tutan önemli bir kaynak olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Hikmet newspaper is a weekly newspaper published between 21 April 1910 and 28 September 1912 during the Constitutional Monarchy Period. The newspaper, which took a one-year break after its 75th issue was published on 8 September 1327, started to be published again on 9 September 1328, but was closed due to an article published in the 77th issue. In this study, all copies of the newspaper, namely issue 77 and 4 additional copies, were examined. In the introduction part of the study, the history of the Ottoman press is mentioned. In the second part, the format and content features of the newspaper are given and information about the writer staff is given. In the third section, there are two indexes created according to author names and subjects. In the fourth chapter, selected texts from the newspaper were translated into Latin letters. In the conclusion part, a general evaluation was made about the newspaper. Considering the articles published in Hikmet newspaper, it can be said that the newspaper has a very rich content. The newspaper contains articles on many different subjects, from politics to economy, from literature to mysticism, from social issues to science. We can say that the newspaper is an important source that sheds light on the time when it was published, that is, the Second Constitutional Monarchy Period.