Türk Yabancılar Hukukunda yabancıların ikameti
Residance of foreigners in Turkish Foreigners Law
  1. Tez No: 385795
  2. Yazar: MEHMET AYTAÇ POYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk yabancılar hukuku, yabancı, ikamet, seyahat, ikamet izni, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Turkish foreign law, foreign, housing, travel, residence permit, Immigration and International Protection Act
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada, yabancıların ikamet ve seyahatleri, Türk yabancılar hukuku çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak yabancı ve ikamet kavramları üzerinde durulmuştur. Konunun incelenmesi sırasında, Türk yabancılar hukukunun genel ilkeleri de esas alınmıştır. Yabancıların ikamet ve seyahatleri ile ilgili uluslararası ve ulusal düzenlemelere de yer verilmiştir. 4 Nisan 2014'te yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile yabancıların almaları gereken vize ve ikamet izinleri ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Çalışmada yabancıların ülkede yasal olarak ikamet edebilmesini sağlayan ikamet izni incelenmiştir. Buna ilişkin olarak ikamet izninin zorunluluğu, muafiyeti, başvuru yolu, süreleri ve diğer hükümleri incelenmiştir. Ayrıca 6458 sayılı kanun ile düzenlenen altı farklı çeşit ikamet izni, verilme nedenleri, şartları, verilmeme nedenleri ve süreleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, residence and travel of foreigners were investigated in the framework of Turkish foreign law. In this context, it is firstly focused on foreign and residence concepts. During the examination of the issue, the general principles of Turkish foreign law has also been based on. The international and national regulations regarding residence and travel of foreigners are also included. Visa and residence permits which should be taken by foreigners, Code no. 6458 with Foreigners and International Protection Law, on April the 4th 2014 entered into force, are regulated in details. In the study, residence permit that may allow foreigners to reside legally in the country are examined. With regard to this issue, obligation of having the residence permit, relief, remedy, legal period and other provisions are examined. In addition to above mentioned issues, six different kinds of residence permit issued according to the Law No. 6458, grounds for residence permit, conditions, duration of stay and rejection of residence permit were examined in detail as well.