Okulöncesi öğretmenlerinin görüşlerine göre müdürlerinin liderlik özelliklerinin incelenmesi
Leadership characteristics of principles based on pre-school teacher view
  1. Tez No: 385796
  2. Yazar: ZEYNEP CANTÜRK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi, okul liderliği, yöneticilik, Pre-school, school leadership, management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, Okulöncesi yöneticilerinin liderlik yeterliklerini belirlemek ve çeşitli demografik değişkenler tarafından analiz etmektir.Bu amaçla, okulöncesi öğretmenlerinin müdürlerine ilişkin liderlik algıları değerlendirilerek yapılan çalışmaya, 2013-2014 eğitim öğretim yılında Kırıkkale İlinde bağımsız anaokullarında, ilkokullarında ya da ortaokullarında görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenlerden 194 kişi katılmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak Burwash (1997)'ın“Liderliğin Anahtarı”adlı eseri baz temel alınarak ilk olarak Turan ve Ebiçoğlu tarafından geliştirildikten sonra Turan (2010) tarafından tekrardan değerlendirilerek revize edilen,“Etkili Liderlerin Nitelikleri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for Social Sciencefor Windows 20.0) ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenlerin %94.8'i kadın ve %83.5'i kadrolu olarak görev yapmaktadır. Katılımcı öğretmenlerin %64.9'u ilkokula ve ortaokula bağlı anasınıfında görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Ölçek alt boyutlarına ilişkin güvenilirli katsayıları .724 ile .888 aralığında değişmektedir. Yapılan çalışma sonucunda öğrenim durumuna göre okul öncesi öğretmenlerin müdürlerin liderlik özellikleri algılarının farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin kadro türüne göre müdürlerinin liderlik özelliklerini algılarının farklılaştığı tespit edilmiştir. İlkokul ve ortaokula bağlı anasınıfında görev yapan öğretmenler müdürlerinin etkin liderlik özelliklerini bağımsız anaokulu öğretmenlerine göre daha fazla sergilediklerini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the adequateness of the leadership of the preschool managers and analyze it by different demographic variables. This work has been made by preschool teachers' perceptions of leadership of managers. 194 people have taken part in this work, who is working in independent kindergartens, primary schools or secondary schools in 2013-2014 academic years in Kırıkkale.“Qualities of Effective Leaders Scale”which has been revised by Turan (2010) after development of Burwashs' (1997) work“The Key to Leadership”is used as data collection tool. Analysis of the data has been made with SPSS (Statistical Package for Social Science for Windows 20.0). 94.8% of the participants and 83.5% of them are serving as a permanent. 64.9% of the participants are working in kindergardens which are working under elementary and secondary schools. Reliability coefficients related to scale subscales differ between .724 and .888. It is determined that there has been differences regarding perceptions of principals' leadership qualities on teachers according to the work. It is also been determined that there was a difference according to the position of the teachers. It is understood that teachers who were working in kindergartens under primary and secondary schools thought that their manager show effective leadership qualities more than the ones that were working in independent kindergartens.