Bilişim sistemleri başarısını etkileyen faktörler: Banka çalışanları üzerine bir uygulama
Factors affecting information systems success: An application on bank employees.
- Tez No: 385864
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Information Systems, Information System Success
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bilişim sistemleri işletmelerin günümüzün zorlu koşullarında ayakta kalabilmek ve diğer işletmeler ile rekabet edebilmek için yöneticilerin sıklıkla başvurduğu maliyeti yüksek bir yatırım yöntemidir. Bilişim sistemlerinin varlığı bilişim sistemlerinin başarısının ölçülmesini de gerektirmektedir. Bilişim sistemlerinin başarısı ölçülerek bilişim sistemlerine yapılan yatırımların geri dönüşü değerlendirilebilir ve söz konusu bilişim sistemlerinin etkinliği ve faydası saptanabilir. Bu çalışmada bilişim sistemleri ile ilgili kavramlar detaylı olarak incelenmiş, bilişim sistemleri türleri kategorilendirilmiş, bilişim sistemleri başarısı kavramı ele alınmış, bilişim sistemleri başarısının ölçümünde görev alan faktörler ortaya koyulmuş ve DeLone ve McLean (2003)'den yola çıkarak oluşturduğumuz model test edilmiştir. Model doğrultusunda Sistem Kalitesi, Bilgi Kalitesi, Hizmet Kalitesi faktörlerinin Kullanıcı Tatmini faktörü üzerindeki etkisi ve Kullanıcı Tatmini faktörünün Net Fayda faktörü üzerindeki etkisi incelenmiştir. Anahtar Kelimler: Bilişim Sistemleri, Bilişim Sistemleri Başarısı
Özet (Çeviri)
Managers consult information systems alot to make their factory stay strong in tough times and to make their factories compete with other factories and we can easily say; Information Systems are investments that cost too much to factory but if factories have information system, their success must be measured. By testing and evualating their success, the return of the investments can be examined and by this way, mentioned information system's effectiveness and benefits can be found. In this research, definitions on information sytems are analyzed and categorised in detail, the defination of information systems succes is discussed, the factors that play a role on measuring information systems are displayed and the model that we create from the article of DeLone and McLean (2003) is tested. İn accordance with this model, the effects of system quality, information quality and service quality components on user satisfaction component and user satisfaction component on net benefits component are examined.