The structural and functional characteristics of the Ottoman city -An interpretation of the multifaceted urban relations
Osmanlı şehrinin yapısal ve işlevsel nitelikleri –Çok boyutlu şehirsel ilişkilerin açıklanması üzerine bir deneme
- Tez No: 385930
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER ERGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Şehri, Timar, Sancak, Eyâlet, Coğrâfî Çevre, Mekân Organizasyonu, Ottoman City, Timar, Sancak, Eyâlet, Geographical Environment, Spatial Organization
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Osmanlı şehir yerleşimlerinin belli bir kapsam içindeki nitelikleri üzerine iki bölümlü bir araştırma öngörülmüştür. İlk bölümde Osmanlı şehrinin geniş kapsamlı bir sınıflama içinde düşünülmüş üç temel yapısal ve işlevsel niteliği incelenmiştir. İkinci bölümde ise şehrin iç ve dış ilişkileri mercek altına alınmıştır. Belli ana başlıklar altında toplanabilen bu ilişkilerin, daha önce incelenen şehirsel niteliklerle olan bazı bağıntıları üzerine, Osmanlı yönetiminde bulunmuş olan birçok şehirden örnekler alınarak bir yorum geliştirilmeye çalışılmıştır. Özellikle Şer'iye Sicilleri'nden alınan orijinal belgeler, Osmanlı şehirlerinde ortaya çıkan pek çok idarî ve sosyo-ekonomik süreçle ilgili bilgi vermektedir. Bu belgeler ayrıca şehirlerin iç dinamikleriyle gelişen bazı ilişkilere olduğu kadar, yakın ve uzak çevrelerinin coğrafi ve sosyo-ekonomik niteliklerine bağlı olarak oluşan bir takım dış ilişkilere de ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work is a two part inquiry into the nature of the Ottoman urban settlements in a certain context. In the first part a broad classification of three important functional and structural characteristics of the Ottoman city are evaluated. In the second part follows a discussion regarding the urban relations experienced both internally and externally. While considering these relations grouped under some general headings, an interpretation of certain correlations between them and the previously examined urban characteristics is provided taking different cities of the Ottoman geography as examples. Original Ottoman documents from especially the Court Registers provide additional insight into the various administrative, social and economic mechanisms within towns and cities. They also shed light into a number of issues associated with some of the internal relations of cities as well as external ones which develop in conjunction with the socio-economic and geographic qualities of the near and distant environment.